Cercetatorii in legumicultura avertizeaza romanii ca rosiile tuguiate din piete sunt cancerigene, datorita folosirii in exces a erbicidelor pentru acest tip de rosie.

„Avem doua tomate: o tomata care nu a fost stimulata si o tomata care a fost stimulata. Cea nestimulata are punctual pistilar normal, chiar putin ingropat si este plata, iar cea stimulata vedeti in locul punctului pistilar a creat aceasta deformare vizibila.”

Cercetatorii buzoieni de la Statiunea Legumicola spun ca substantele folosite pentru crestere sau pentru indepartarea daunatorilor produc o acumulare a toxinelor in extremitatea rosiei.

„Aceste substante sunt periculoase atat pentru planta cat si pentru mediu, dar in special pentru om. nu intamplator o parte din ele au fost scoase de pe lista oficiala si nu ma au dreptul de a fi comercializate pe teritoriul romaniei, dar din pacate, asa cum stiti totul este posibil la noi. Circula aceste substante in randul cultivatorilor, pentru ca vorbim de bani, de castig si sigur, sunt de regula cancerigene”, explica un cercetator.

In pietele buzoiene, tarabele sunt pline de rosii cu tugui. Comerciantii ne garanteaza, insa, ca sunt bune la gust si sanatoase.

Clientii merg pe mana negustorilor si cumpara fara sa puna sub semnul intrebarii calitatea rosiilor.

„Sunt si soiuri mucronate care asa sunt ele, insa acel mucron, tugui, poate provine dintr-o stimulare, cum au spus specialistii in agricultura. Din pacate, nu sunt rosii autentice romanesti pentru ca nu se mai cultiva cele autentice. Sunt hibrizi dependenti de pachete de tratament cu pesticide si ingrasaminte. Rosiile au avize pentru ca asa cum se intampla in majoritatea cazurilor, in general despre alimente, nu vorbim de o toxicitate acuta, ci vorbim de efecte asupra sanatatii pe termen mediu si lung, efecte care nu provin numai de la un singur aliment, ci dintr-o cumulare de alimente cu medicamente, consum excesiv de alcool si tutun. Este o problema mondiala ca s-au inlocuit soiurile autentice cu hibrizi. Rosiile cu tugui si e-urile sunt la fel de nocive. Toxitatea este o chestiune relativa si este un raspuns strict personal al fiecarui individ. Apare fenomenul de sinergism sau efectul de cocktail. Noi nu mancam un aliment cu un singur E, ci mancam aimente care contin metale grele, cu reziduri de pesticide, cu substanete adaugate care contin o anumita textura si cand facem exces, lucrurile devin dramatice. Ar trebui sa foloim soiuri traditionale! Rosiile hibride nu le putem cultiva fara sa le stropim si sa le administram ingrasaminte chimice, asa sunt ele create, sunt foarte sensibile.”, a spus Menci la Realitatea TV.


Sursa: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.