Acasă Sanatate Atentie! Fructele consumate des de romani cresc exponential riscul de cancer de piele!

Atentie! Fructele consumate des de romani cresc exponential riscul de cancer de piele!

Digital illustration of Cancer cell in colour background
Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mai multe studii finalizate in ultimii ani de oameni de stiinta americani de la cateva universitati de peste Ocean au scos la iveala o asociere intre consumul de citrice si melanomul malign, o forma de cancer de piele.

”Rezultatele provin de la studii observationale, care ar putea sa nu reflecte intreaga populatie americana, si ar trebui sa fie interpretate cu precautie”, spune coordonatorul cercetarii, Abrad Qureshi, medic la Facultatea Warren Alpert din cadrul Universitatii Brown din Rhode Island.

Abrad Qureshi a colaborat la acest studiu cu cercetatorii de la Channing Division of Network Medicine, din cadrul Brigham and Women’s Hospital din Boston. Studiul a folosit date furnizate de o cercetare realizata pe 63.000 de femei si date oferite de o cercetare realizata pe 41.000 de barbati, efectuate timp de aproape 30 de ani.

La fiecare 2-4 ani, cercetatorii americani colectau date despre dietele participantilor, iar acestia raportau singuri toate evenimentele lor medicale, precum diagnosticarea unui melanom, confirmate prin inregistrarile lor medicale oficiale.

Participantii au raspuns unor intrebari care vizau frecventa cu care consumau grepfrut, portocale si suc de grepfrut si de portocale, iar totalul acestor patru categorii de raspunsuri a fost considerat o estimare valida pentru „consumul total de citrice”, desi acest parametru nu a inclus consumul de alte citrice, precum lamaie galbena si verde, scrie Adevarul.

Dupa o monitorizare de aproape 30 de ani, cercetatorii au observat 1.840 de cazuri de melanom. in comparatie cu persoanele care consumau citrice mai putin de doua ori pe saptamana, participantii care au consumat citrice de 2-4 ori saptamanal prezentau un risc de melanom cu 10% mai ridicat.

Riscul de melanon a crescut odata cu consumul de citrice, ajungand pana la 36% in cazul persoanelor care consumau astfel de fructe, in medie, de 1,5 ori pe zi. Dintre citrice, grepfrutul pare sa prezinte cea mai puternica asociere cu melanomul.

Citricele proaspete contin furocumarina, o familie de compusi fotoactivi, care pot sa le faca pe anumite persoane sa devina mai sensibile la soare si sa creasca riscul de vatamare a celulelor de la nivelul pielii. „Nu recomandam modificarea consumului acestor fructe, pentru ca ele sunt importante pentru sanatate. in orice caz, persoanele care consuma citrice proaspete in mod regulat ar trebui sa fie extrem de atente la expunerea la soare si, in functie de activitatile pe care le desfasoara in aer liber, ar trebui sa foloseasca crema de protectie solara, palarii si articole vestimentare care protejeaza impotriva actiunii daunatoare a soarelui”, spune profesorul Qureshi.