Acasă Sanatate Atentie! Cum te baga berea cu arome in spital

Atentie! Cum te baga berea cu arome in spital

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Nu mai putin de opt coloranti artificiali, unul mai periculos decat altul, au descoperit specialistii Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania (APC) cand au luat la bani marunti etichetele a 45 de “bauturi pe baza de bere”.

“Diluata” cu suc de lamaie, de mere si de alte poame, ar trebui sa fie mai sanatoasa, doar contine mai putin alcool. Ar trebui, dar nu e decat o iluzie intretinuta de reclama agresiva si de informatiile neclare de pe etichete. In realitate, licoarea “pe baza de bere” este… burdusita cu E-uri, scrie libertatea.

O spun specialistii APC Romania, dupa ce au citit atent etichetele a 45 de tipuri de “bauturi pe baza de bere” achizitionate din marile structuri comerciale ale Capitalei.

In primul rand, “bautura din bere cu aroma de…” sau “amestec de bere blonda si limonada sau suc de…” nu este “un nou tip de bere”, cum dau de inteles producatorii, ci mai mult suc si limonada. Pentru ca procentul de bere este sub 50%.

In al doilea rand – si mai grav -, licoarea de acest gen este o bomba de aditivi alimentari care, in cazul unui consum constant si pe termen lung, sunt periculosi pentru sanatate. Este vorba despre: aspartam, acesulfam de potasiu, ciclamat de sodiu, zaharina si sarurile sale, acid citric, albastru briliant, benzoat de sodiu si caramel amoniacal.

Doar 9% din produsele analizate nu contin aditivi alimentari.

8 aditivi periculosi prezenti in bauturi

Aspartamul (E 951) este un indulcitor artificial cu o putere de indulcire de 180 de ori mai mare decat zaharul. Poate provoca alergii, migrene, spasme musculare, boli cardiovasculare.

Acesulfam de potasiu (E 950) este un indulcitor sintetic cu o putere de indulcire de 200 de ori mai mare decat zaharul, suspectat ca ar declansa aceleasi afectiuni ca si aspartamul.

Ciclamat de sodiu (E 952) – indulcitor artificial cu putere de indulcire de 30 de ori mai mare decat zaharul; nu este autorizat in SUA, ca urmare a unor studii care au aratat ca are posibile efecte carcinogene.

Zaharina si sarurile sale de Na, K si Ca (E 954) – indulcitor artificial.

Acid citric (E 330) – compus organic din clasa acizilor carboxidici, folosit ca acidifiant. Poate provoca dureri abdominale si poate ataca smaltul dintilor.

Albastru briliant (E 133) – colorant albastru, poate provoca alergii la persoanele cu astm moderat.

Benzoat de sodiu (E 211) – conservant asupra caruia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii.

Caramel amoniacal (E 150 c) – colorant maroniu, posibil obtinut din porumb sau sfecla modificate genetic, susceptibil de declansarea unor alergii. Distruge vitamina B6 din organism.

Top 5 bauturi pe baza de aspartam

Lemon cu senzor de racire, Fresh Soc, Fresh Grapefruit, Cranberry Crush, Mojito sunt “cap de lista” in privinta continutului de aspartam (E 951), potrivit studiului de piata efectuat de APC Romania.