Acasă Stirile zilei Atentie! Cel mai popular ceai la plic din Romania ne poate imbolnavi...

Atentie! Cel mai popular ceai la plic din Romania ne poate imbolnavi grav! Plantele sunt intoxicate chimic, iar sobolanii se pot afla in compozitie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Ceaiurile la plic de la Fares ne pot imbolnavi grav. Menta, teiul sau galbenelele si tot restul de plante introduse in plicurile marcii Fares sunt cumparate inclusiv de la persoane care le culeg in perdele murdare, plante care apoi sunt tratate cu insecticide, raticide si tocate alaturi de insecte si rozatoare inainte sa ajunga in plicurile de ceai, conform marturiilor unor fosti angajati ai companiei din Orastie.

Agentia pentru Siguranta Alimentelor a acordat amenzi si confirma in parte neregulile sesizate “Libertatea” de un fost angajat al firmei. In schimb, compania sustine ca toate inadvertentele au fost minore si apartin trecutului.

Secretele prepararii ceaiului la plic sau de tip capsula de la cea mai mare fabrica de gen din Romania, Fares din Orastie, judetul Hunedoara, ne-au fost dezvaluite de angajatii companiei care doresc sa atraga atentia asupra unor nereguli care pot afecta sanatatea populatiei.

Grupul de firme Fares din Orastie, cunoscut si sub vechiul nume de Plafar, este unul dintre liderii de vanzari ai ceaiurilor la plic. Fares vinde anual peste 20 de milioane de cutii cu ceai la plic, fiind o marca de incredere. Societatile, controlate de afaceristul local Silviu Socol, se lauda ca ofera clientilor unul dintre cele mai naturale si sanatoase ceaiuri. insa cel putin o parte din fosti angajati sustin ca nu e chiar asa.

Unul dintre fostii salariati ai Fares a decis sa vorbeasca despre ce se intampla in fabrica.

“Plantele sunt cumparate des de la localnici care le culeg in poale de pe marginea drumului si le transporta la fabrica in perdele, in saci murdari sau cearceafuri vechi”, ne spune sursa noastra. Legal, ar trebui folositi doar saci de unica folosinta sau in balii igienizate.

Reprezentantii companiei ne-au transmis insa ca nu se poate verifica modul de recoltare, ci doar daca aceste plante respecta conditiile de calitate la receptie: “noi ca firma, nu putem verifica modul de recoltare, ci doar faptul ca aceste plante respecta conditiile de calitate la receptie. Aceasta implica atat o analiza organoleptica, cat si analize fizico-chimice care se fac la fiecare lot de plante receptionate. Aceste analize hotarasc daca materia prima poate fi acceptata in firma sau nu. in masura posibilitatilor, colaboram in principal cu furnizori traditionali”.

Dupa incheierea procesului de achizitie al ierburilor, unul dintre secretele ceaiului natural la plic este reprezentat de faptul ca plantele sunt tratate cu chimicale, insecticide si raticide in special, aceasta fiind o procedura general aplicata in industria de specialitate. Practic, plantele de ceai sunt tratate ca si cerealele cu astfel de substante toxice. insa, dupa ce se aplica “otravurile”, “plantele nu sunt lasate opt zile la aerisire pentru a permite eliminarea gazelor toxice folosite din plantele naturale care ajung in cana cu ceai la plic”, ne mai spune insiderul.

Plantele de ceai sunt aruncate pe jos in depozite insalubre, unde gazdele sunt sobolanii. Pentru a-si sprijini declaratiile, fostul angajat ne-a pus la dispozitie filmulete si fotografii din mai multe zile in care se vad saci mizerabili in care sunt plante, ierburi aruncate pe ciment, calcate in picioare.

In legatura cu acest aspect, conducerea companiei din Orastie sustine ca o parte din ierburi au fost lasate in depozite mizerabile din cauza ritmul ridicat al productiei. “in varful de sezon de achizitie s-au folosit depozite neinregistrate. Modul in care au fost utilizate aceste spatii nu a fost cel dorit de noi si ne asumam responsabilitatea de a nu fi controlat mai in amanunt activitatea gestionarului raspunzator de ele”, ni s-a transmis de la Fares.

Conducerea grupului de societati comerciale ne-a mai transmis ca acest gestionar a plecat din proprie initiativa din cadrul firmei, in luna ianuarie. “Acest lucru s-a intamplat pe parcursul derularii inventarului declansat de societate in gestiunea lui in urma unui furt din respectiva gestiune”, au mai punctat reprezentantii grupului de firme.

Insectele si sobolani, la tocat

Dupa folosirea subtantelor toxice, insectele si sobolanii din plante, ucisi de gazare, sunt indepartati manual de echipe de 5 -6 muncitori. Este imposibil sa fie gasite manual toate insectele si rozatoarele, conform celor vazute de fostul angat la fata locului. Astfel, plante ca menta, galbenele etc sunt introduse la tocat alaturi cu insecte si sobolani. “in plic si capsule, cumparatorul nu-si poate da seama de continut”, ne mai spune insiderul.

De asemenea, cand ierburile sunt puse la uscat in spatii de obicei la fel de insalubre, direct pe jos, muncitori in slapi, cizme murdare si vara fara tricouri si plini de transpiratie le calca in picioare sau le le intorc cu furca, iar iarna cu incaltari cu care merg la baie, ne mai spune un alt muncitor de la Fares. “Procedura prevede ca fiecare muncitor sa faca un dus inainte de a incepe programul si sa fie echipament special”, ne mai spune insiderul.

Reprezentantii Fares Orastie sustin ca imaginile cu muncitorii fara echipament si incaltari murdare calcand pe plantele care ajung in plicuri sunt facute cu rea intentie. “Noi, ca si companie, nu puteam stii in permanenta ce s-a intamplat in spatiile gestionate de respectivul angajat, ce materiale se pot face cu rea intentie in diferitele spatii ale societatii si in diferite momente, de catre persoane rau voitoare. Pentru a evita pe viitor organizarea unor actiuni premeditate de denigrare a firmei s-a instalat un sistem video in prezent functional, pentru supravegherea permanenta a tuturor spatiilor de productie”, ne-au explicat reprezentantii Fares.

Alerta europeana la Fares, ignorata in Romania

Specialistii in domeniul alimentatiei publice ne-au transmis ca, in cazul in care toate dezvaluirile sursei noatre sunt reale, sanatatea populatiei a fost grav pusa in pericol. “Se pot transmite bacterii care pot duce la formarea unor epidemii. Sa nu uitam ca toti avem acasa plicuri de ceai si aceasta marca este una foarte prezenta”, ne-a explicat un medic. Acesta nu a dorit sa-i publicam numele in articolul nostru, insa a fost extrem de ingrijorat de ce a auzit. El atrage atentia ca batranii, copii, pacienti, persoanele bolnave apeleaza, in momente cand au probleme de sanatate, la ceaiurile de plante. “Daca aceste sunt realizate in astfel de conditii, risca sa agraveze starea celui care bea o cana fierbinte de ceai”, ne-a mai spus specialistul.

O parte dintre aceste pericole au fost depistate in 2014 de autoritatile europene in domeniul sanatatii publice care au declansat o alerta privind prezenta de substante periculoase, pesticide si nu numai, in materia prima frunza de Ginkgo Biloba. in urma alertei europene, ANSVA a facut controale la Laboratoarele Fares Bio Vital, una dintre firmele grupului Fares. in ciuda depistarii substantelor periculoase la fabrica de la Orastie, consumatorii nu au fost instiintati.

Reprezentantii companiei Fares au recunoscut prezenta substantelor periculoase in luna octombrie 2014, dar sustin ca vina apartine unui furnizor: “in luna la care faceti referire a existat o alerta europeana la un lot de plante provenit de la un furnizor european de prestigiu. in urma acestei alerte, loturile de produse neconforme ce contineau respectivul lot de materie prima au fost retrase de pe piata sub supravegherea DSVSA si distruse in mod corespunzator”.

Pentru a verifica dezvaluirile insider-ului despre secretele productiei infuziilor de ceai consumate de o mare parte din populatie, am aflat ca si Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), prin directia din Deva, a constat in acest an nereguli la Orastie.
“in perioada 22-24 martie s-a efectuat o actiune de verificare si s-au identificat mai multe neconformitati, pentru aceste aspecte fiind dispusa sigilarea spatiilor in cauza cu retinerea oficiala a materiilor prime, pana la stabilirea masurilor ce se impun, suplimentar fiind aplicata o sanctiune contraventionasla de 9.000 de lei”, ne-au precizat reprezentantii institutiei.

Conducerea ANSVSA ne-a transmis ca in urma verificarilor au fost distruse 179.094 kilograme de materii prime plante uscate si 10.368 bucati ambalaje de uz alimentar. Operatorul a mai fost sanctionat si cu amenda de 12.000 de lei.

“Au existat controale ANSVSA si DSVSA. Fluxul de productie nu a fost afectat, acesta se desfasoara in parametrii normali de siguranta pentru consumatori, iar produsele destinate consumului detin toate aprobarile si avizele necesare. Produsele din spatiile de depozitare neinregistrate au fost distruse sub supravegherea DSVSA, la solicitarea noastra, pentru eliminarea oricaror suspiciuni”, sustin reprezentantii firmei, conform Libertatea.