Acasă Sanatate Atentie! Care sunt vitaminele si minerale care nu ar trebui consumate sub...

Atentie! Care sunt vitaminele si minerale care nu ar trebui consumate sub forma de suplimente!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Multi dintre romanii care consuma frecvent anumite suplimente merg pe ideea ca „oricum rau nu poate sa-mi faca”, insa nu toate suplimentele de vitamine si minerale va fac bine.

Dr. Lorraine Maita, reputat medic american, atrage atentia asupra faptului ca unele vitamine si minerale administrate sub forma de suplimente sunt nu doar inutile, ci si nocive dupa o anumita perioada.

Iata cateva suplimente la care ar trebui sa renuntati, potrivit Prevention.com:

Calciu. De-a lungul anilor, in special femeilor li s-a spus ca suplimentele de calciu sunt esentiale pentru oase puternice si sanatoase. Mesajul este eronat, sustine Maita: „Noile cercetari arata ca suplimentele de calciu nu ajung in oase asa cum ar trebui, ci se depun pe artere si tesuturi, crescand riscul unui atac de cord”. in plus, suplimentele de calciu pot favoriza formarea pietrelor la rinichi. Puteti obtine cantitatea necesara de calciu consumand vegetale verzi, somon, sardine, fasole boabe, migdale si broccoli, nu lactate, asa cum s-a crezut pana acum.
Vitamina E. Daca in trecut se considera ca vitamina E reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, Alzheimer, cataracta si cancer, cele mai recente cercetari au aratat ca aceasta vitamina creste riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Barbatii sunt mai predispusi decat femeile. Cantitatea de vitamina E din majoritatea multivitaminelor nu este atat de mare incat sa cauzeze acest efect. Puteti folosi in continuare vitamina E pe piele pentru hidratare.
Iod. Desi multi naturopati recomanda suplimente de iod, acestea nu ar trebui administrate decat sub supravegherea stricta a medicului. Oligoelementul este asociat cu glanda tiroida, fiind un compus cheie pentru secretarea hormonilor. „Prea mult sau prea putin iod poate scadea activitatea glandei tiroide, afectiune cunoscuta ca hipotiroidism”, afirma specialista, prin urmare, nu luati niciodata suplimente in necunostinta de cauza. Iodul se afla in mod natural in multe alimente si de aceea, deficientele de acest tip sunt rare. Daca aveti indoieli in acest sens, trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra, care va va face analizele necesare.
Fier. Acest mineral ajuta la formarea hemoglobinei, un compus al sangelui care transporta oxigenul din plamani in corp. Fierul este necesar si pentru functionarea celulara normala si sintetizarea unor anumiti hormoni. Totusi, nu ar trebui sa administrati acest supliment daca analizelele de laborator nu confirma o deficienta. Excesul de fier este daunator ficatului, pancreasului si inimii.
Vitamina B6. Cele opt vitamine B, cunoscute sub denumirea de „complexul B” sunt esentiale pentru o stare de sanatate optima, ajutand corpul sa transforme mancarea in combustibil. Dat fiind faptul ca vitaminele B sunt prezente in foarte multe alimente, precum fructe, legume, cereale integrale, pui si peste, suplimentele sunt inutile. Mai mult decat atat, studiile au demonstrat ca vitamina B6 administrata in cantitati mari, pentru o lunga perioada de timp este toxica, scrie bzi.