Sfantul Ierarh Ioan Gura de Aur, arhiepiscopul Constantinopolului, este pomenit in Biserica Ortodoxa la 13 noiembrie. Sfantul Ioan Gura de Aur, (344-407), unul din marii Parinti ai Bisericii, s-a nascut in cetatea Antiohia, din parinti nobili, Secundus si Antuza, care faceau parte din aristocratia romana. Secundus a murit la scurt timp dupa nasterea Sfantului Ioan, astfel ca mama, Antuza, s-a ocupat de educatia sa.
Sfantului Ioan i s-a asigurat o educatie deosebita, sub indrumarea unor mari invatati si filosofi din Antiohia, tanarul manifestand o mare pasiune pentru oratorie. In ceea ce priveste invatatura crestina i-a avut ca indrumatori pe arhiepiscopul Antiohiei, Meletie, si pe episcopul Tarsului, Diodor.
Dupa moartea mamei sale, a petrecut patru ani intr-o manastire din muntii din preajma Antiohiei si doi ani ca pustnic intr-o pestera. A fost hirotonit diacon de catre arhiepiscopul Meletiei, si apoi sfintit preot de catre arhiepiscopul Flavian, urmasul lui Meletie.
In timpul cat a slujit ca preot, Sfantul Ioan a devenit vestit pentru predicile sale rostite in toate bisericile din Antiohia si din imprejurimi, in fiecare duminica si sarbatoare.
Odata, pe cand predica in biserica, o femeie din multime, neintelegand adancul cuvintelor lui, a zis cu glas tare: „Invatatorule duhovnicesc, sau mai bine sa-ti zic Ioane Gura de Aur (Hrisostom, in limba greaca), fantana ta este adanca iar funia mintii noastre este scurta si nu poate ajunge la adancimea cuvintelor tale”. Si din acea zi asa i-a ramas numele Sfantului Ioan, arata arhimandritul Ilie Cleopa in vol. „Predici la praznice imparatesti si la sfintii de peste an”, 1996.
El nu vorbea invataturi inalte si dogme greu de inteles. Ci, mai ales, spunea cuvinte de invatatura morala, despre faptele bune, despre pacatele care ucid sufletul, despre Rai si iad si despre Judecata de apoi.
De asemenea, nimeni n-a vorbit mai mult si mai frumos in Biserica lui Hristos despre pocainta si despre milostenie ca Sfantul Ioan Gura de Aur, spunea arhimandritul Ilie Cleopa. De aceea s-a si numit de toti „dascalul pocaintei si parintele saracilor”.
Sfantul Ioan Gura de Aur a fost un fervent propovaduitor al dreptei credinte, ridicat la rangul de arhiepiscop al Constantinopolului de catre imparatul Arcadie. In calitatea sa de ierarh al Constantinopolului, a combatut prin cuvantarile sale luxul si lacomia, facandu-si inamici printre potentatii vremii, printre care s-a aflat si imparateasa Eudoxia.
Pe acest fond, in timpul controverselor origeniste, in urma unui sinod, in anul 403, Sfantul Ioan a fost suspectat de erezie si a fost alungat din scaunul patriarhal. Desi s-a intors pentru o scurta vreme, Sfantul Ioan a fost in cele din urma exilat in Armenia, la Cucuz, apoi la Comane, unde, indurand mari privatiuni, a si murit.
A fost dus spre locul de surghiun sub paza, facandu-i-se multe neajunsuri, ca doar ar muri mai degraba. A fost dus prin ploaie si alteori prin arsita soarelui, iar prin cetati si prin sate nu era lasat sa intre.
Cu Sfantul Ioan, erau doi preoti si un diacon, care mersesera din Constantinopol impreuna cu dansul in surghiun. La Comane era o biserica inchinata Sfantului Sfintitului Mucenic Vasilisc, episcopul Comanilor, care a patimit pentru Hristos in Nicomidia, impreuna cu Luchian, preotul Antiohiei, si acolo a savarsit Sfanta Liturghie.
Dupa slujba, facand rugaciune de multumire, i-a imbratisat pentru ultima data pe cei ce erau impreuna cu dansul. Apoi, culcandu-se, a spus cuvantul cel obisnuit: „Slava lui Dumnezeu pentru toate!” si insemnandu-se cu semnul Crucii, a zis cuvantul cel mai de pe urma: „Amin!”. Atunci indata si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, in ziua Inaltarii Sfintei Cruci, pentru ca a purtat Crucea in toata viata sa, rastignindu-se lumii si impreuna rastignindu-se cu Hristos.
Astfel s-a stins lumina Bisericii, astfel a tacut gura cea de aur, astfel si-a savarsit nevointa si alergarea bunul nevoitor si patimitor, care a fost pe scaunul patriarhiei sase ani, iar in surghiun a suferit trei ani, fiind dus din loc in loc.
Au ramas in Biserica scrierile sale de o foarte mare valoare spirituala si de o rara frumusete literara, printre care se numara „Despre preotie”, „Cuvantari asupra Evangheliei lui Matei”, „Cuvantari la cele 14 epistole ale Sfantului Apostol Pavel” s.a.
Sfantul Ioan Gura de Aur a alcatuit slujba Sf. Liturghii, „Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur”, care se savarseste in Biserica Ortodoxa in majoritatea duminicilor si sarbatorilor de peste an.
sursa documentare: AGERPRES