Ca urmare a eclipsei Lunii in cea mai lunga noapte din acest an, in seara asta omenirea va experimenta cea mai lunga si cea mai neagra noapte din ultimii 500 de ani. Umbra Pamantului va incepe in seara asta sa acopere Luna, si in timpul eclipsei planeta noastra va fi exact intre Soare si Luna, iar satelitul Pamantului va avea o culoare rosie-portocalie pentru timp de 72 de minute, transmite Radioteleviziunea Serbia, RTS. Persoanele care se afla in Europa si in Africa vor putea vedea doar partial eclipsa, inainte de rasaritul Soarelui.

 

Solstitiul de iarna 2016 va avea loc astazi, moment care reprezinta inceputul iernii astronomice si va fi urmat de cea mai lunga noapte din an.
Desi iarna meteorologica soseste inca de la 1 decembrie, inceputul iernii astronomice este marcat de un moment precis – solstitiul de iarna. Acest moment este legat de miscarea anuala aparenta a Soarelui pe sfera cereasca, ce reprezinta consecinta miscarii reale a Pamantului in jurul Soarelui.
Solstitiu inseamna „soare nemiscat” si indica inceputul iernii astronomice in emisfera nordica – cea mai scurta zi si cea mai lunga noapte a anului.
La momentul solstitiului de iarna, Soarele se afla in emisfera australa a sferei ceresti, la distanta unghiulara maxima la sud fata de ecuator, astrul efectuand miscarea diurna in lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. De la aceasta data, ziua incepe sa creasca, iar noaptea devine tot mai scurta, pana la momentul solstitiului de vara, cand incepe reversul fenomenului anterior.

sursa: RADOR