Asasinii de la Charile Hebdo ar fi avut legaturi directe cu Romania. Sase dintre cei sapte straini expulzati din tara noastra din cauza legaturilor cu grupari teroriste, despre care SRI a vorbit la sfarsitul saptamanii trecute, sunt cetateni francezi.

Ei au afaceri cu carne la Satu Mare si o activitate religioasa radicalizata, potrivit agentilor secreti. Digi24 a vorbit in exclusivitate cu unul dintre indezirabili. Barbatul locuieste langa Paris, la Soissons, oras cu o comunitate de peste 3.000 de musulmani. Digi24 a decis sa protejeze imaginea acestui cetatean, care beneficiaza de prezumtia de nevinovatie.

„Am fost vizitat de politie, care mi-a spus sa parasesc teritoriul imediat, sa plec din Romania chiar in aceeasi zi. N-am acceptat, mi-au dat o scrisoare in limba romana. N-am inteles foarte, foarte bine, dar a doua zi am avut putin mai multe detalii, mai multe explicatii referitoare la scrisoare. Nu m-asteptam sa parasesc Romania, nici dupa asta. Nici n-am luat-o in serios. Am crezut ca e o gluma proasta”, spune el.

Omul de afaceri are 36 de ani, este cetatean francez si saptamana trecuta a fost declarat indezirabil de statul roman. Asta inseamna ca se afla in dizgratia autoritatilor din Romania si este considerat primejdios.

El a absolvit Facultatea de Medicina si Farmacie din Cluj si, din 2013, conduce o afacere in Satu Mare. Saptamana trecuta, Curtea de Apel Bucuresti a decis sa ii interzica sa intre sau sa stea in Romania timp de sapte ani. Barbatul plecase, insa, din tara, cu o luna inainte de decizia instantei.

Reporterii Digi24 l-au gasit in localitatea Soissons, aflata in apropiere de Paris. Moscheea sa a fost atacata cu focuri de arma, la scurt timp dupa atentatul de la Charlie Hebdo.

„Am activitati profesionale in domeniul carnii, al puiului. Afaceri prospere. Plec lunea, revin vinerea in Franta. Fac asta de cinci ani, in fiecare saptamana. E foarte, foarte dificil, foarte dur, nu e o munca usoara, dar o fac pentru ca trebuie sa-mi pastrez munca in aceasta perioada de criza, care e peste tot, chiar si in Franta”, spune el.

Potrivit Registrului Comertului, barbatul este administratorul unei singure societati, cu sediul in Satu Mare. Fratele sau detine jumatate din firma si se declara cetatean britanic.

Activitatea principala a companiei este procesarea carnii de pasare. Produsele halal, sacrificate conform preceptelor islamice, sunt destinate comunitatilor musulmane. In 2013, SRL-ul a declarat la Ministerul de Finante o cifra de afaceri de aproape 5.000 de euro, facuta cu trei angajati.

Sediul social al firmei este intr-o zona industriala de la marginea orasului Satu Mare.

Se afla la doi pasi de mai multe societati cu domeniu de activitate similar. Una dintre acestea are legaturi comerciale cu o intreprindere importanta din Franta, specializata in vanzarea produselor alimentare din carne de pasare.

La firma din Satu Mare lucreaza pentru compania franceza mai multi cetateni straini, de religie islamica. Ei proceseaza carnea destinata comunitatilor musulmane din Franta. Cinci dintre muncitorii de aici au fost declarati si ei indezirabili pe perioade cuprinse intre trei si sapte ani si expulzati in acelasi dosar.

„Da, ii cunosc. Sunt parteneri cu care lucram. E o alta companie, o alta societate. Ei furnizeaza servicii de abator”, spune barbatul declarat indezirabil pe care l-a intervievat Digi24.

„Ei sunt niste colaboratori de-ai nostri cu care facem comert. Ei lucrau la societatea asta din Franta. Ei veneau in fiecare saptamana si isi prestau serviciile”, spune Zsolt Schramko, reprezentantul societatii comerciale.

„Am fost foarte surprins. In toti acesti ani, am avut mereu bune relatii cu serviciile administrative, pentru ca am legaturi cu serviciile administrative din Romania si cu oamenii, cu poporul. Totul s-a desfasurat foarte bine. N-am avut niciodata o problema cu nimeni acolo”, spune barbatul declarat indezirabil.

Pe contul sau de Facebook, el a postat de-a lungul timpului mai multe materiale religioase cu diferiti lideri ai comunitatilor musulmane. Mai mult, la poza profilului sau apare inscriptia de pe steagul gruparii teroriste Statul Islamic, „Mohamed este mesagerul Domnului”.

El a fost primul, pe lista procurorilor, acuzat de actiuni subversive impotriva statului roman.

Potrivit anchetatorilor, barbatul si ceilalti cinci lucratori de la Satu Mare sunt acuzati ca „au desfasurat pe teritoriul Romaniei activitati de propaganda islamica extremista”.

Totul ar fi fost coordonat de catre un lider musulman care i-ar fi indoctrinat. Prelegerile s-ar fi tinut tot in Satu Mare.

Surse judiciare sustin ca grupul ar fi comunicat direct cu fratii Kouachi, cei doi responsabili de atacul de la Charlie Hebdo. In urma acestuia, 12 oameni si-au pierdut viata la Paris, pe 7 ianuarie. Potrivit Serviciului Roman de Informatii, grupul din Romania a fost monitorizat inca din 2013.

„Concret, membrii grupului, afiliati ideologiilor radicale promovate de organizatiile teroriste Statul Islamic si Al-Qaeda, au fost stabiliti in contact cu exponenti / sustinatori ai cauzei organizatiilor mentionate si au desfasurat pe teritoriul Romaniei activitati de propaganda islamica extremista (de orientare jihadista), radicalizare, recrutare ideologica, recrutare pentru pregatire religioasa / militara in zone de conflict afectate de fenomenul terorist,” se arata intr-un comunicat al SRI.

„Nu pot detalia, pentru ca situatia este inca pe mana justitiei. Astazi, nu mai pot pune piciorul in Romania, pentru ca decizia a fost luata de serviciile secrete, nu stiu. Nu stiu de unde a venit, nu stiu de unde putea sa vina asta. Este o discriminare sa fiu condamnat fara nicio proba”, spune insa barbatul expulzat.

„Toate actiunile Serviciului Roman de Informatii pe care le are sunt actiuni care vin in contextul mai larg de prevenire a unor actiuni, atentate teroriste pe teritoriul Romaniei”, spune Sorin Sava, purtatorul de cuvant al SRI.

Decizia pronuntata zilele trecute de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, prin care toti cei sase au fost declarati persoane indezirabile pe teritoriul Romaniei, a fost atacata de avocatii companiei franceze.

Pe langa grupul de sase cetateni francezi, instanta a mai decis in ultimele zile expulzarea unui alt cetatean strain. Este vorba despre un student tunisian, de confesiune musulmana, declarat persoana indezirabila pentru o perioada de 10 ani. Potrivit SRI, tanarul a avut o atitudine de sustinere deschisa fata de o grupare terorista si era pregatit sa devina martir.

Sursa: digi24.ro

Citeste caplimpede

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.