Acasă Stirile zilei Stiinta ARTA din BACTERII MOARTE: O artista britanica de origine romana a realizat...

ARTA din BACTERII MOARTE: O artista britanica de origine romana a realizat o instalatie din “TUBERCULOZA”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Anna Dumitriu, o artista britanica de origine romana a reusit imbine arta cu bacterii moarte de tuberculoza in cea mai recenta instalatie artistica a ei, prezentata la Centrul artistic Watermans din Londra.

Tuberculoza (TB), o boala cu efecte devastatoare, ocupa locul al doilea in topul maladiilor infectioase cu cel mai mare numar de victime pe plan mondial, dupa SIDA.

Pentru cea mai recenta expozitie a ei, „The Romantic Disease: An Artistic Investigation of Tuberculosis”, Anna Dumitriu a colaborat cu experti in microbiologie si a inclus bacterii TB sterlizate in creatiile sale artistice, pentru a explora fascinatia morbida a oamenilor pentru o boala despre care se credea intr-o vreme ca ar accentua spiritualitatea si sensibilitatea artistica a pacientilor, informeaza fastcodesign.com.

Printre obiectele din aceasta expozitie se numara un perete decorat cu plamani miniaturali realizati din tesaturi de flanel, impregnate cu praf – considerat in trecut drept o cauza principala a bolii – si injectate cu bacterii TB sterilizate. Instalatia include si o rochie de gravida, vopsita cu vechile „remedii” impotriva tuberculozei, sofran si radacina de roiba, si impregnata cu ADN extras din bacterii moarte de TB, dar si o versiune stilizata a unui sanatoriu – acel tip de spital in care se aflau in carantina pacientii din epoca de dinaintea antibioticelor (inainte de 1943). Sanatoriile erau adeseori denumite „camerele de asteptare ale mortii”.

ARTA din BACTERII MOARTE O artista britanica de origine romana a realizat o instalatie din TUBERCULOZA!1

Tuberculoza, o maladie grava, a fost totusi denumita „Boala romantica” a secolului al XIX-lea. Mai mult ca oricare alta maladie din lume, tuberculoza a fost adeseori esteticizata, inconjurata intr-un fel de voal mistic. La apogeul „Ciumei albe” din Europa, intre 1700 si 1900, femeile isi albeau obrajii pentru a avea o infatisare in pas cu moda vremii. Lordul Byron, renumitul poet romantic, a declarat la un moment dat: „Cat de palid arat! Cred ca ar trebui sa mor de tuberculoza, pentru ca abia atunci toate femeile vor spune: «Ia uita-te la saracul Byron, cat de interesant arata muribund!»”. Lordul Byron nu si-a vazut dorinta indeplinita (a murit de febra), insa tuberculoza a fost boala care a ucis sute de artisti cunoscuti, in randul victimelor sale numarandu-se Anton Cehov, Frederic Chopin, Amedeo Modigliani, Igor Stravinsky, Franz Kafka si John Keats.

Expozitia „The Romantic Disease: An Artistic Investigation of Tuberculosis” s-a incheiat luni, 24 martie – Ziua mondiala a luptei contra tuberculozei -, cu un simpozion despre aceasta maladie, organizat la Centrul artistic Watermans.

ARTA din BACTERII MOARTE O artista britanica de origine romana a realizat o instalatie din TUBERCULOZA!2

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos