Acasă Timp liber Spiritualitate Arsenie Boca, despre relatiile intime: Abstinenta da vigoare si calitati intelectuale

Arsenie Boca, despre relatiile intime: Abstinenta da vigoare si calitati intelectuale

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Parintele Arsenie Boca, unul din cei mai mari duhovnici ai Romaniei, indruma oamenii si cuplurile catre o viata echilibrata, iar relatiile intime sa aiba ca principal scop rodirea de copii.

„Binecuvantata este numai rodirea de copii. Iar tot ce-i in afara de rostul acesta, in privinta trupeasca, este desfranare si pacat, si sa nu se mai faca. Vremi ingaduite pentru chemarea copiilor sunt numai zilele intre posturi, insa numai daca sotii amandoi sunt invoiti la rostul rodirii de copii”, scria duhovnicul. Una dintre indrumarile preotului se referea la zilele in care relatiile intime nu sunt indicate: „Vremi oprite sunt acestea: cele patru posturi mari, cele trei zile de post pe saptamana (miercuri si vineri, iar luni numai daca este vointa), sarbatorile si zilele asupra sarbatorilor (inclusiv duminica – ziua domnului si sambata), vremea necuratiei, vremea de slabiciune sau de boala a unuia din soti, vremile de tulburari si razboaie precum si oarecare vreme dupa acestea, pentru cei care au luat parte la ele. Vremea oprita cu mare asprime este toata vremea sarcinii, precum si vremea alaptarii”.

Potrivit preotului, citat in cartea „Tinerii familia si copiii nascuti in lanturi”, copiii procreati in zilele de post si sarbatoare vor purta pacatul parintilor: „Asa cum parintii n-au tinut seama de ziua Domnului, asa nici copiii nu vor tine seama de voia Domnului si de sfatul parintilor. Toate patimile slabesc puterea de impotrivire a sufletului, pustiind si trup si suflet si pierzandu-le pe amandoua pentru totdeauna”, afirma Arsenie Boca, conform adevarul.

Abstinenta da vigoare

„Energia genezica este necesara sotilor, in familia constituita legal, civil si bisericeste, pentru echilibrul mintal. Regula de aur consta in evitarea extremelor: nici abuz din partea unuia, nici refuz din partea celuilalt. Dar sa nu se creada ca intre cele doua extreme totul este ingaduit. Trebuie pastrata o anumita frana, un anumit calendar, dupa calendarul bisericesc”. Potrivit preotului, abstinenta este indicata pentru sanatatea trupului: „Abstinenta da vigoare, dar din cand in cand, rar, trebuie sotii sa se impreuneze, in afara de posturi. Femeia (luata din barbat) are nevoie de completare endocrina, prin contact, de la barbat”.

Parintele Arsenie adauga ca abstineta dezvolta calitati intelectuale: „Examenele se iau mai usor in stare de castitate ori de infranare, de abstinenta, pentru ca se convertesc mai usor energiile in inteligenta. Energia genezica (energia hormonala a samantei de om) alimenteaza creierul si mai ales centrul memoriei si-ti poti lua examenele fara frica. Cei ce insa isi talharesc aceasta energie sa nu se astepte la bune, ci la rele. Se stie ca marii savanti isi convertesc endocrin energia lor aproape total si nu au avut nevoie de femeie”, afirma acesta.