Acasă World Armata rusa da startul celei mai ample manevre militare la portile NATO!

Armata rusa da startul celei mai ample manevre militare la portile NATO!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Pana pe 20 septembrie, Rusia si Belarus, singurul aliat al Kremlinului cu punct de actiune spre arealul Marii Baltice, vor desfasura, incepand de joi, Zapad-2017, cel mai mare exercitiu militar al fortelor ruse de la sfarsitul Razboiului Rece.

Pentagonul vede in aceste demonstratii militare de amploare un plan ascuns al Moscovei de a-si intari bastionul strategic de la granita baltica a NATO, iar oficiali ai Aliantei Nord-Atlantice, experti si lideri politici europeni au atras in mod repetat atentia ca Rusia incalca prevederile de transparenta ale Documentului de la Viena si ca ar desfasura un numar de trupe mult mai mare decat cel raportat – nu 13.000, ci in jur de 100.000.

Zapad-2017 se desfasoara in Belarus, in enclava ultra-militarizata Kaliningrad si in mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei.

Exercitiile Zapad-2017 „sunt destinate sa ne provoace pentru a ne testa apararea si de aceea trebuie sa fim puternici”, a declarat duminica ministrul apararii britanic Michael Fallon, exprimandu-si ingrijorarea fata de o „Rusie din ce in ce mai agresiva”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a asigurat ca nu vede in aceste manevre „o amenintare iminenta pentru un aliat”, regretand in acelasi timp lipsa lor de transparenta.

„Rusia este capabila sa manipuleze cifrele cu mare usurinta, motiv pentru care nu doreste observatori straini. Dar un efectiv de 12.700 de soldati anuntat pentru manevre strategice este ridicol”, a comentat pentru AFP expertul militar independent rus Aleksandr Golt, potrivit caruia adevarata cifra este cu toate acestea mult sub 100 000 de militari, transmite Agerpres.

In prezent, Rusia detine baze militare in urmatoarele zone din Belarus: Vileyka (un centru de comunicare al flotei navale), Hantsavichy (statie radar), Bobruisk (baza aeriana) si Baranovichi (baza aeriana).

Documentul de la Viena se refera la masurile de crestere a increderii si securitatii (CSBM) in spatiul OSCE. Negocierile privind masurile CSBM s-au desfasurat la Viena inca din 1990, rezultand Documentul de la Viena 1990 care ulterior, in 1992 si 1994, a fost revizuit si aria lui de aplicare a fost extinsa. Ca urmare a trei ani de negociere, la Summit-ul OSCE de la Istanbul (1999) a fost adoptat Documentul Viena 1999 (VD99). Dezbaterile pe tema actualizarii VD99, in cadrul reuniunii speciale a Forumului de Cooperare in domeniul Securitatii (FSC) din 30 noiembrie 2011, a dus la adoptarea deciziei de republicare a VD in varianta VD 2011.

Cu ce au venit la „pachet” alte exercitii militare ale Rusiei

Asemenea mega-exercitii militare sunt organizate din patru in patru ani.

Colonelul Tomasz K. Kowalik, directorul Departamentului Militar de Afaceri Externe din cadrul Ministerului Apararii de la Varsovia, si Dominik P. Jankowski. seful Biroului de Securitate Estica al OSCE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, au prezentat recent, intr-o analiza, cateva implicatii de modus operandi la care comunitatea internationala ar trebui sa fie extrem de atenta, pornind de la felul in care Rusia tinde sa exploateze prilejurile de exercitii militare la scara larga.

Nu trebuie sa mergem prea departe in trecut pe firul istoriei. Ultimul deceniu ne ofera un exemplu graitor. Anul 2008, august. in timp ce toata lumea urmarea Jocurile Olimpice de la Beijing, intr-un plan secund, pe 8 august, Rusia declansa un atac-fulger la adresa Georgiei, invadand Osetia de Sud.

Ce se petrecuse cu putin timp inainte de operatiunea armata? Rusii tocmai ce incheiasera un exercitiu militar in Caucaz, „Kavkaz 2008”, care – ironia sortii – se desfasurase chiar in nordul Georgiei, intre 15 si 31 iulie.

Derulam inainte: Zapad-2013. Kowalik si Jankowski amintesc ca, atunci, exercitiul militar fusese unul fara o „notificare” prealabila si a vizat, printre alte teritorii, si Crimeea, unde, sub camuflajul evenimentului, rusii au dislocat in peninsula ucraineana un numar semnificativ de trupe, militarii care, peste un an, aveau sa contribuie la anexarea de facto a teritoriului ucrainean.

Ce scenariu de lupta va fi folosit

Potrivit unui draft revelat publicului la sfarsitul lunii august, Zapad-2017 va porni de la urmatorul scenariu: Belarusul este invadat, iar inamicul, format din grupuri extremiste, cauta sa planteze discordia intre Moscova si Minsk.

Au fost inventate trei tari pe harta prezentata de Statul Major General din Belarus: Veishnoria, Vesbaria si Lubenia.

in timpul exercitiului, tandemul ruso-belarus va lupta cu un adversar fictional care urmareste sa submineze puterea guvernamentala de la Minsk si sa transforme vestul Belarusului intr-o fortareata separatista.

intr-o postare pe Twitter, analistul Alex Kokcharov a scris ca Veishnoria reprezinta zona romano-catolica a Belarsului, Vesbaria – Lituania, iar Lubenia – Polonia.