Acasă Stirile zilei Stiinta Aripa de avion care se repara singura! Citeste despre materialul care va...

Aripa de avion care se repara singura! Citeste despre materialul care va regenera fisurile avioanelor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un material inovator din care vor putea sa construiasca o aripa de avion ce va fi capabila sa se repare singura in cazul aparitiei unor fisuri a fost descoperit de cercetatorii de la Universitatea Bristol din Marea Britanie. 

Ideea s-a nascut dintr-o colaborare intre echipa coordonata de profesorul Duncan Wass, specialist in modificarea materialelor din fibra de carbon, si mai multi ingineri din industria aerospatiala, informeaza huffingtonpost.fr, citat de mediafax. Impreuna, cercetatorii au incercat sa gaseasca o solutie eficienta pentru a evita aparitia unor fisuri nedetectabile la nivelul aripilor si fuselajelor aeronavelor.

„Ne-am inspirat din corpul uman. Evolutia noastra nu ne permite sa rezistam la toate atacurile fizice – altfel, ar fi trebuit sa avem o piele la fel de groasa ca aceea de rinocer”, a explicat profesorul Wass, intr-un interviu acordat publicatiei The Independent. „Dar, daca ne ranim, sangeram, iar apoi se formeaza o coaja si rana se vindeca. Am aplicat pur si simplu aceasta capacitate asupra unui material sintetic: vom obtine lucruri care se vor vindeca singure”, a adaugat savantul britanic.

Potentialul acestei descoperiri este urias si ii face deja sa viseze pe managerii companiilor multinationale, dar si pe intreprinzatorii particulari. Prezentata la o reuniune a Royal Society, weekendul trecut, descoperirea facuta de echipa profesorului Duncan Wass va permite unei aripi de avion care a suferit avarii sa se repare singura si va duce la reducerea costurilor asociate cu controlul securitatii avioanelor, prin adaugarea unui colorant in lichidul de „vindecare”. Inginerii de pe aeroporturi vor putea astfel sa repereze mult mai rapid eventualele fisuri si vor face acest lucru intr-o maniera mult mai eficienta.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos