Locuitorii planetei vor asista peste 26 de ani la Apocalipsa, un eveniment ce se va solda cu sute de milioane de victime, vorbim despre epuizarea resurselor de titei.

In mod straniu, despre terminarea rezervelor de titei ale omenirii, in viitorul apropiat, nu vorbesc decat specialistii, in studiile lor. Dar nu a existat nici macar un singur caz de oficial guvernamental al vreunei tari care sa discute public despre aceasta problema. Conform datelor Agentiei Internationale pentru Energie, citate de strategia energetica a Romaniei, rezervele de titei ale omenirii se vor epuiza in anul 2040, iar cele de gaze naturale, in anul 2070. Rezerva mondiala de carbune, in schimb, poate asigura o parte din nevoia de energie pentru inca 200 de ani. In cartea “Securitatea energetica la Marea Neagra”, aparuta la Editura Academiei Nationale de Informatii, se subliniaza:

“Cresterea pretului hidrocarburilor si in special al petrolului din ultimii ani este primul simptom al unei crize foarte putin mediatizate, de care guvernele se feresc sa vorbeasca, dar care va marca in mod decisiv civilizatia actuala: sfarsitul «erei petrolului»”.

Va creste decalajul dintre tarile lumii

In acest studiu, “moartea petrolului” ar urma sa survina in jurul anului 2050, adica 10 ani mai tarziu decat preconizeaza majoritatea surselor occidentale.

“Companiile petroliere si coalitiile militare incearca sa-si instituie controlul asupra tarilor cu resurse petroliere si asupra acelor tari prin care trec – sau vor trece – oleoductele si gazoductele companiilor”, se mai spune in acest volum.

Conform studiului, din nevoia de a securiza drumul energiei dinspre Orientul Mijlociu si Orientul Indepartat catre UE, tarile vestice exporta civilizatie occidentala, adica invita statele riverane Marii Negre sa intre in structurile UE.

“Cu cat resursele energetice fosile – petrol, gaze, carbune – se vor diminua, cu atat accesul la aceste resurse se va restrange. De asemenea, tehnologiile pentru energiile alternative vor fi in mana statelor dezvoltate, lucru care ar putea adanci decalajul actual dintre tarile dezvoltate si sarace”, ne-a declarat Sebastian Sarbu (foto), analist militar, vicepresedinte al Academiei Nationale de Securitate si Organizarea Apararii, membru in Grupul de Cercetari Interdisciplinare al Academiei Romane.

In afara de prabusirea transportului clasic cu masina, pentru care exista deja alternative, “moartea petrolului” va duce si la disparitia petrochimiei, adica nu vom mai avea ingrasaminte chimice.

Vor supravietui doar agricultorii

Acest lucru va determina injumatatirea brusca a productiei agricole, provocand foamete mondiala severa. Exista un scenariu conform caruia ar putea muri de foame 90% din populatia lumii. Despre asta a vorbit generalul Mircea Chelaru, fostul sef al Marelui Stat Major al Armatei, atunci cand a afirmat ca “vor supravietui doar cei care stiu sa cultive cu adevarat pamantul”. Alte studii catastrofice vorbesc despre decesul provocat de inanitie a cateva sute de milioane de oameni. Oricum, nu va fi bine si inca nu exista solutii pentru a trece peste colapsul civilizatiei. Acesta este motivul pentru care se tine sub tacere “moartea petrolului” si posibilele sale efecte.

“In tara noastra, care detine resurse energetice fosile destul de importante, principalele variante la petrol vor fi, in prima faza, gazul metan si a carbunele. In ceea ce priveste energia electrica, se pune accentul tot mai mult pe resursele regenerabile, verzi. Prima problema a Romaniei este degradarea retelelor de transport pentru diversele tipuri de energie, din cauza ca nu s-au mai facut investitii in acest domeniu de peste 20 de ani, iar refacerea sistemului de transport are un ciclu tehnic de 15 ani pe unitate. Adica va fi foarte greu de adus din nou la cotele normale”, ne-a mai spus Sebastian Sarbu.

Occidentul are deja alternative la gazul rusesc

Tarile din vestul Europei consuma putin gaz rusesc, pentru ca intre timp au trecut pe exploatarea zacamintelor din Marea Nordului, cum e cazul Germaniei si Angliei. O alta sursa de titei este nordul Africii, respectiv Alger si Libia, de unde se aprovizioneaza Franta, Italia si Spania. Pe langa aceste rezerve de petrol si gaze, altele decat cele din Rusia, Occidentul a inceput sa foloseasca si energia alternativa. Belgia, de pilda, s-a profilat pe lemn, ca sursa energetica de baza, iar Germania, pe carbune, pe care il are din abundenta.

Batalia pentru resurse energetice se va duce cu pusti, tancuri si avioane

Studiul “Securitatea energetica la Marea Neagra” spune ca evolutiile militare din jurul Marii Negre, care sunt legate de accesul la resursele energetice, au demonstrat ca era razboaielor conventionale este departe de a se fi incheiat, NATO si SUA trebuind sa-si pastreze capacitatea traditionala de a face fata acestui tip de amenintari. In plus, politicile de aparare ale SUA si ale Aliantei Nord-Atlantice ar trebui sa consemneze faptul ca, pe viitor, conflictele vor fi o combinatie intre riscurile asimetrice (precum terorismul sau razboiul cibernetic) si cele conventionale, iar procesul de modernizare a armamentului ar trebui sa tina cont de ambele forme de lupta. Cu alte cuvinte, batalia pentru resurse energetice se va duce tot cu pusti, tancuri si avioane.

Reteaua de gaze a Romaniei ar putea exploda de veche ce e!

Conform studiului “Elemente de strategie energetica pentru perioada 2011 – 2035” al Ministerului Industriilor, retelele electrice de distributie au un grad avansat de uzura fizica, de circa 65%, a liniilor electrice de joasa, medie si inalta tensiune.

La aceasta se adauga uzura morala, 30% din instalatii fiind echipate cu aparataj produs in anii ’60. Acelasi studiu spune ca retelele de distributie a gazelor naturale au un grad ridicat de uzura al conductelor si bransamentelor, durata de functionare fiind depasita pentru 70% din conductele de transport.

“In asemenea cazuri, conductele uzate pot exploda, asa cum s-a mai intamplat. Pana acum, nu au fost evenimente decat in afara localitatilor si nu au fost victime”, ne-a declarat inginerul petrolist Septimiu Seiceanu, fostul director tehnic al Petrom Constanta, prima firma autohtona care s-a ocupat de foraje pe platforma petroliera maritima a Romaniei.

Lungimea totala a retelelor sistemului national de aprovizionare cu gaze naturale este de 13.110 km de conducte magistrale si racorduri de alimentare cu gaz.

Sursa: libertatea.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.