Acasă Stirile zilei Stiinta APLICATIA care descifreaza CIRIPITUL PASARILOR si identifica sursa sunetelor!

APLICATIA care descifreaza CIRIPITUL PASARILOR si identifica sursa sunetelor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

De acum vei putea sa descifrezi ciripitul pasarilor cu ajutorul unei aplicatii care inregistreaza cantecul pasarilor si identifica imediat sursa sunetelor, dar si relatia dintre ele.

Initiatorul proiectului,Dr. Dan Stowel, a publicat studiul in „Journal PeerJ” o publicatie stiintifica. Acesta a declarat, pentru BBC, ca a reusit sa inregistreze sunetele mai multor pasari si sa obtina un algoritm pentru a le recunoaste.

Cantecele a sute de pasari au fost analizate, inclusiv mostre de sunet de la British Library Sound Archive. Profesorul Stowell a precizat ca numai din Brazilia provin peste 500 de specii.

Dr Stowell: „Cantecul pasarilor este extrem de complex. Cele mai simple sunete sunt deseori cele mai complicate, deoarece sunt foarte asemanatoare.”

Aplicatia te ajuta in felul urmator: atunci cand mergi intr-o padure si vrei sa stii ce pasare ciripeste, poti fi foarte usor pacalit, pentru ca asa cum spuneam multe sunete sunt similare. Datorita acestei aplicatii acum, poti fi sigur de specia care a scos sunetele respective.

Stowell pluseaza si anunta ca lucreaza acum la o tehnologie care poate face mult mai mult decat sa identifice sunetele pasarilor. Noua aplicatie va permite indentificarea relatiilor dintre pasari. De exemplu, aplicatia analizeaza sunetul unor diferite specii de pasari si poate spune care dintre acestea se afla in sezonul de imperechere.

Dr Stowell afirma ca vocile pasarilor si cele ale oamenilor sunt doua sisteme ce evolueaza separat si diferit, dar ca fac lucruri similare. De exemplu, puisorii invata cum sa ciripeasca de la pasarile mai mari asa cum copiii invata sa vorbeasca de la adulti.

Sursa: mediafax.ro