Acasă Sanatate Apelul autoritatilor catre populatie: Nu renuntati la vaccinare!

Apelul autoritatilor catre populatie: Nu renuntati la vaccinare!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Vineri a inceput Saptamana Europeana a Vaccinarii, ocazie cu care ministrul Sanatatii a facut un apel catre populatie sa nu renunte la vaccinurile de rutina. In Romania este epidemie de rujeola, boala pentru care nivelul de vaccinare a scazut continuu in ultimi ani. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, spune ca din aceasta cauza este nevoie de legea vaccinarii.

„In plina pandemie realizam cat de important este sa existe vaccinuri pentru boli infectioase si sa le folosim in timp util pentru prevenirea imbolnavirilor cu risc vital. Desi in aceasta perioada ne focusam actiunile in lupta cu noul coronavirus, trebuie sa fim constienti ca exista inca alte boli transmisibile care pot afecta starea de sanatate a populatiei, in special a copiilor, neprotejati impotriva unor boli care pot fi fatale cum ar fi rujeola, difteria sau tetanosul. Sa nu uitam ca avem inca in evolutie o epidemie de rujeola pe teritoriul Romaniei in care s-au inregistrat aproximativ 20.000 de imbolnaviri si 64 de decese. Nu trebuie sa lasam garda jos, vaccinarea de rutina trebuie sa continue in aceasta perioada deoarece avem obligatia sa prevenim imbolnavirile de orice fel, mai mult ca oricind,”, a declarat Nelu Tataru, ministrul Sanatatii, potrivit unui comunicat al ministerului.

La randul sau, Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, aduce in discutie legea vaccinarii, care, in opinia lui, devine obligatorie, avand in vedere ca rata vaccinarii populatiei scade constant.

„in Romania, la fel ca in tari dezvoltate din vestul Europei – ma refer la Franta, la Germania, la Italia – acoperirea vaccinala a inregistrat scaderi constante de-a lungul timpului, iar acest lucru a impus dezvoltarea unei legislatii care sa acopere aceasta inconsistenta a programelor de vaccinare, incat sa ajungem la nivelurile pe care le recomanda Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru copii, adica 95% acoperire vaccinala – nivel care asigura protectia, practic, impotriva bolilor transmisibile prevenibile prin vaccinare”, a spus el.

Rafila a aratat ca tarile nordice, precum Danemarca, nu au astfel de legislatie, deoarece au o acoperire vaccinala de 95-98%.

„Nici in Romania nu a fost nevoie de o astfel de lege, dar din anul 2009, in mod constant, acoperirea vaccinala a scazut cu 10-15 procente si in ziua de azi, de exemplu, pentru vaccinul rujeolic avem acoperire de circa 85% la doza I, care se administreaza la varsta de un an. insa la doza a doua, care se administreaza la varsta de cinci ani, avem o acoperire vaccinala in jur de 65%. Acest lucru a determinat in Romania, de patru ani de zile, sa asistam la o epidemie de rujeola care a facut 20.000 de imbolnaviri, a produs si 64 de decese si ne asteptam sa apara si complicatii tardive ale acestor imbolnaviri de rujeola”, a afirmat Rafila.

Totodata, trebuie pregatit sesonul de gripa din toamna acestui an si luate toate masurile de protectie. Pentru sezonul 2020-2021, Ministerul Sanatatii intentioneaza sa achizitioneze 3.000.000 de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare gratuita a persoanelor cu risc ridicat de imbolnavire. in acest context, Ministerul Sanatatii a achizitionat deja dozele necesare pentru vaccinarea antigripala a copiilor cu varste intre 6 luni si 5 ani, fiind semnat primul contract de vaccin gripal tetravalent pentru aceasta categorie de varsta.

Vaccinurile reprezinta una dintre cele mai eficiente metode de preventie impotriva bolilor infectioase, care contribuie la salvarea a 2-3 milioane de vieti anual, la nivel global, se aratain comunicatul ministerului. Datorita vaccinurilor boli precum variola sau poliomielita au disparut si multe dintre bolile infectioase, candva fatale, iar gripa, astazi nu mai reprezinta o amenintare.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, a pledat vineri pentru adoptarea legii vaccinarii, evidentiind faptul ca, in ultimii ani, in Romania, acoperirea vaccinala a inregistrat scaderi constante.

„Legea vaccinarii este absolut necesara. A stat prea mult timp in Parlament fara sa existe o decizie finala. in momentul de fata ea a fost aprobata de Senatul Romaniei, a fost adoptata de Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor. Este momentul ca ea sa fie adoptata de plenul Camerei Deputatilor”, a afirmat Rafila, la dezbaterea online „Saptamana mondiala a imunizarii – saptamana sperantei in lupta cu epidemiile”.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a mentionat ca este nevoie de o lege a vaccinarii pentru ca, in momentul de fata, in Romania nu este posibila stocarea vaccinurilor pentru o perioada mai indelungata.

„in ciuda faptului ca Ministerul Sanatatii a lansat proceduri de achizitie publica, nu s-a reusit achizitionarea de vaccinuri, pentru ca exista o criza de vaccinuri la nivel global, mai ales pentru unele dintre ele. Mai mult, chiar s-a schimbat programul de vaccinare, ca sa se adapteze la disponibilitatile pietei, nu neaparat la nevoile de sanatate publica”, a aratat el, conform Digi24.