Este timpul pentru o ordine mondiala postoccidentala, a declarat sambata ministrul de externe rus Serghei Lavrov la Conferinta pentru Securitate de la Munchen. El a anuntat si un nou armistitiu pentru estul Ucrainei, marul discordiei in relatiile cu Occidentul. in aceeasi zi insa, Moscova a anuntat ca va recunoaste pasapoartele emise de autoritatile separatiste din estul Ucrainei. intre timp, NATO incearca sa stranga randurile si sa se redefineasca in era Trump.

In decorul elegant si atmosfera aparent relaxata de la Conferinta pentru Securitate de la Munchen, s-au facut declaratii transante. seful diplomatiei ruse a afirmat ca ordinea mondiala actuala este pe cale de disparitie.

„Liderii responsabili au de facut o alegere. Sper ca vor alege o ordine mondiala democratica si justa. Daca doriti, numiti-o ordinea mondiala postoccidentala, in care pe baza suveranitatii si in cadrul dreptului international, fiecare tara va incerca sa gaseasca un echilibru intre interesele sale nationale si cele ale partenerilor sai”, a explicat Lavrov prin ce s-ar defini aceasta ordine mondiala „postoccidentala”.

Discursul lui Serghei Lavrov venea la cateva ore dupa ce vicepresedintele american Mike Pence a incercat sa-si linisteasca aliatii in privinta relatiilor noii administratii cu Rusia.

„Statele Unite vor continua sa ceara socoteala Rusiei pentru actiunile sale, chiar daca vom cauta domenii de cooperare, despre care presedintele Trump crede ca pot fi gasite”, a declarat vicepreședintele american.

Mike Pence a reafirmat ca Washingtonul va fi la fel de implicat in NATO, dar a subliniat ca si restul membrilor Aliantei trebuie sa respecte obligatia de a aloca 2% din buget pentru aparare, arata Digi24.

„in acest moment, doar Statele Unite si alte patru tari membre NATO indeplinesc acest standard de baza. Presedintele SUA se asteapta ca aliatii nostri sa se tina de cuvant, sa-si indeplineasca acest angajament. Pentru cei mai multi, asta inseamna ca a venit timpul sa faca mai mult”, a spus vicepreședintele Pence.

Germania pare sa fi inteles mesajul, anuntand o suplimentare masiva a cheltuielilor pentru aparare. Ceilalti europeni cred ca nu trebuie luate in calcul doar bugetele pentru aparare.

„Investitiile in dezvoltare si operatiunile umanitare nu sunt binefacere. Sunt investitii egoiste pentru propria noastra securitate”, a subliniat Federica Mogherini, inaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Ucraina a fost alta tema de discutie la Munchen. Anuntul armistitiului care va intra in vigoare luni a fost primit cu un optimism rezervat. De altfel, Vladimir Putin a semnat sambata un decret prin care Rusia recunoaste pasapoartele emise de autoritatile separatiste din regiunile Donetk si Lugansk. E inca un pas spre recunoasterea independentei acestor regiuni si o noua incalcare a dreptului international, a acuzat Ucraina.