Ministrul Apararii Nationale, Mihnea Motoc, a declarat ca autoritatile nu se gandesc acum la reintroducerea serviciului militar obligatoriu, precizand insa, ca, potrivit prevederilor legale, acesta nu este eliminat, ci „suspendat”. Totusi, pentru completarea efectivelor de soldati va intra in vigoare o lege a rezervistilor voluntari, care vor fi platiti pentru asta.
Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a subliniat ca, in lipsa serviciului militar obligatoriu, este nevoie de un raspuns intr-o formula adaptata realitatilor societatii de azi.
„Nu ne gandim deloc in momentul acesta la asa ceva, dar suntem foarte preocupati de faptul ca de la suspendarea — serviciul militar obligatoriu nu e eliminat, e suspendat, asta e formula legala in Romania — serviciului militar obligatoriu nu am actionat imediat pentru a crea o rezerva in locul soldatilor care faceau acest serviciu”, a spus Mihnea Motoc, la emisiunea „Dupa 20 de ani”.
El a explicat ca Legea rezervistilor voluntari, care va intra in vigoare din ianuarie 2017, este un raspuns la aceasta situatie intr-o formula adaptata realitatilor societatii de astazi.
„Avem pregatite masurile pentru implementarea ei, inclusiv suportul bugetar pentru asigurarea unei formule de pregatire periodica suficienta pentru acesti rezervisti voluntari. Ei sunt de doua tipuri — unii care au facut serviciul militar si deci au un corp de baza de pregatire si nu e nevoie decat de actualizarea formatiei pe care o au deja, iar altii care vin fara background militar si pentru care pregatirea e un pic mai exigenta. Ar trebui sa fie mai mult antrenati in unitati, ceea ce inseamna si o stimulare salariala”, a afirmat ministrul.
Demnitarul a aratat ca rezervistii respectivi vor fi platiti si vor putea, in acelasi timp, sa-si pastreze locurile de munca.
„Ei continua sa-si desfasoare activitatea la locurile de munca pe care le au, dar, in perioada de instructie, primesc o anumita remuneratie, iar in perioada in care nu fac instructie, in plus fata de salariul obisnuit, primesc un procent din salariul mediu pe economie”, a sustinut ministrul Apararii.
In context, Mihnea Motoc a amintit ca MApN pregateste si o strategie de promovare a atractivitatii profesiei militare, despre care a spus ca este aproape finalizata si ca va fi „mult mai moderna si mai adaptata la tipul de comunicare al societatii romanesti de azi”.