Acasă World Anunt de ultima ora de la NASA! In Sistemul nostru Solar ar...

Anunt de ultima ora de la NASA! In Sistemul nostru Solar ar mai fi un „super-Pamant”!

Folosind simulari computerizate ale Sistemului Solar in care au introdus si Planeta 9, Batygin si Brown au aratat ca ar trebui sa existe si mai multe obiecte inclinate pana la 90 de grade prin raport cu planul solar. Investigatii ulterioare au demonstrat ca sunt cunoscute deja cinci obiecte transneptuniene care respecta acesti parametri.

De atunci, astronomii au descoperit noi dovezi care sustin existenta Planetei 9. Cu ajutorul lui Elizabeth Bailey, astrofizician si planetolog la Caltech, Batygin si Brown au demonstrat ca influenta Planetei 9 ar fi determinat inclinarea planurilor orbitale ale tuturor celorlalte planete din Sistemul Solar — care orbiteaza in jurul Soarelui intr-un plan inclinat cu aproximativ 6 grade fata de ecuatorul solar.

„De-a lungul unor perioade lungi de timp, Planeta 9 va face ca planul intregului sistem solar sa se balanseze, in cadrul procesului de precesie”, sustine Batygin.

De asemenea, cercetatorii au demonstrat modul in care prezenta Planetei 9 poate explica de ce obiectele din Centura Kuiper orbiteaza in directia opusa tuturor celorlalte obiecte din Sistemul Solar.

„Niciun alt model nu poate explica ciudatenia acestor orbite puternic inclinate. Se pare ca Planeta 9 asigura terenul natural in care astfel de ciudatenii orbitale sa se produca. Aceste obiecte au fost scoase in afara planului Sistemului Solar de influenta Planetei 9 si apoi au fost risipite spre interior sub influenta lui Neptun”, a mai adaugat Batygin.

Planeta 9 ar fi putut sa se formeze mai aproape de Soare, dar apoi a fost aruncata spre exteriorul sistemului solar in urma unei interactiuni gravitationale cu Jupiter sau Saturn, planetele gigantice ale sistemului nostru solar. Descoperirea Planetei 9 ar raspunde la numeroase intrebari legate de formarea si evolutia sistemului nostru solar.

In continuare, cercetatorii vor apela la Telescopul Subaru, din cadrul Observatorului Mauna Kea din Hawaii pentru a gasi Planeta 9 si pentru a afla de unde provine aceasta misterioasa lume rece. Cele mai raspandite exoplanete descoperite in galaxia noastra sunt asa-numitele „super-pamanturi” — planete telurice mai mari si mai masive decat Pamantul, insa mai mici decat Neptun. Ciudat este faptul ca deocamdata nicio astfel de planeta nu a fost descoperita in Sistemul Solar, ceea ce inseamna ca Planeta 9 ar putea fi super-pamantul care lipseste din Sistemul Solar.

Sursa: Agerpres