Acasă Cultura Calendar Ortodox Anunt de ultima ora al Patriarhiei! Credinciosii care se duc in pelerinaj...

Anunt de ultima ora al Patriarhiei! Credinciosii care se duc in pelerinaj la Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou trebuie sa stie asta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Sfanta Parascheva si Sfantul Dimitrie, ocrotitorul Bucurestilor aduna cei mai multi pelerini din Romania. Pentru cateva zile mii de pelerini vor ajunge pe dealul Mitropoliei pentru a-l cinsti pe Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor (praznuit la 27 octombrie).

Pelerinajul va fi organizat ca in fiecare an de Patriarhia Romana si Arhiepiscopia Bucurestilor si se va desfasura in perioada 23‑28 octombrie 2015 dupa urmatorul program:

Vineri, 23 octombrie 2015, la ora 12.00, va avea loc procesiunea Calea Sfintilor cu Sfintele Moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, de la Catedrala Patriarhala, pe bulevardul Regina Maria, pana la baza Colinei Patriarhiei. De la aceeasi ora, 12.00, de la Catedrala Mitropolitana Sfantul Spiridon Nou, vor fi aduse in procesiune Sfintele Moaste ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena pe traseul Calea Serban Voda, strada Bibescu Voda pana la urcarea pe Dealul Patriarhiei.

Cele doua procesiuni se vor intalni la Sfanta Cruce brancoveneasca din piatra de la baza Colinei Patriarhiei, unde va avea loc intampinarea Sfintelor Moaste ale Sfintilor Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur, aduse la Bucuresti de la Manastirea „Sfantul Pavel” din Muntele Athos de o delegatie a Bisericii Ortodoxe a Greciei condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Mitropolit Pavlos (Pavel) de Drama.

La ora 12.30, procesiunea Calea Sfintilor cu Sfintele Moaste ale Sfintilor Trei Ierarhi, ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena va continua de la Sfanta Cruce brancoveneasca pana la Catedrala Patriarhala, unde acestea vor fi intampinate de Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Altarul de vara de langa Catedrala Patriarhala. Apoi, Sfintele Moaste vor fi depuse spre inchinare in noul baldachin de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de catre cler si credinciosi pana in ziua de miercuri, 28 octombrie 2015.

Sambata, 24 octombrie 2015, de la ora 9.30, va avea loc Sfanta Liturghie arhiereasca in Catedrala Patriarhala, iar duminica, 25 octombrie 2015, de la ora 9.30, Sfanta Liturghie arhiereasca va fi oficiata la Altarul de vara de langa Catedrala Patriarhala.

Luni, 26 octombrie 2015, la sarbatoarea Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, de la ora 9.30, Inaltpreasfintitul Parinte Pavlos (Pavel) de Drama va oficia Sfanta Liturghie, impreuna cu alti ierarhi din tara si strainatate, preoti si diaconi, la Altarul de vara de langa Catedrala Patriarhala.

Marti, 27 octombrie 2015, la sarbatoarea Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, intre orele 7.00 si 8.30, in Catedrala Patriarhala va fi oficiata Sfanta Liturghie pentru credinciosii care doresc sa se impartaseasca. In continuare, de la ora 9.30, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va oficia Sfanta Liturghie solemna, impreuna cu un sobor de ierarhi romani si greci, preoti si diaconi, la Altarul de vara.

De asemenea, marti, 27 octombrie 2015, la ora 19.00, la Sala Radio din Bucuresti va avea loc etapa finala a celei de a opta editii a concursului coral national de muzica bisericeasca intitulat Laudati pe Domnul, organizat de Patriarhia Romana in parteneriat cu Societatea Romana de Radiodifuziune. Anul acesta concursul a avut doua sectiuni: interpretare pentru coruri ale manastirilor din cele sase mitropolii din tara si compozitie muzicala de cantari la Sfanta Liturghie a Sfantului Ioan Gura de Aur. La acest eveniment muzical invitati speciali sunt Corul de copii Radio, dirijor Voicu Popescu, si actrita Ana Calciu.

Miercuri, 28 octombrie 2015, la sarbatoarea Sfantului Ierarh Iachint de Vicina, la ora 7.00, va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca in Catedrala Patriarhala, urmata de slujba de Te Deum in deschiderea sedintei solemne a Sfantului Sinod.

De la ora 10.00, in Sala Sinodala din Resedinta Patriahala, va avea loc sedinta solemna a Sfantului Sinod cu tema 2015 – Anul omagial al misiunii parohiei si manastirii azi si Anul comemorativ al Sfantului Ioan Gura de Aur si al marilor pastori de suflete din eparhiiin Patriarhia Romana.In cadrul sedintei solemne vor fi evaluate cele mai importante manifestari cu caracter religios‑duhovnicesc, cultural‑editorial si mediatic desfasurate de eparhiile Patriarhiei Romane din tara si din strainatate in anul 2015.

Delegatia Bisericii Greciei condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Pavel de Drama cu Sfintele Moaste ale Sfintilor Trei Ierarhi aduse de la Manastirea „Sfantul Pavel” din Muntele Athos se va intoarce in Grecia in dupa‑amiaza zilei de miercuri, 28 octombrie 2015.

Sfintele Moaste ale Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, si ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena vor ramane spre cinstire in baldachinul de pe Colina Patriarhiei pana la inchinarea ultimului pelerin, conchide Patriarhia.