Personalitatea fiecaruia dintre noi este influentata de nenumarati factori. Asa cum isi pune amprenta asupra noastra ordinea in care am fost nascuti de parinti asa conteaza si varsta parintilor in momentul nasterii noastre.
Fiecare interval de varsta la care este conceput un copil prezinta atat avantaje, cat si dezavantaje si modeleaza personalitatea copilului.
Daca parintii te-au conceput inainte de 20 de ani
Diferenta mica de varsta intre copii si parinti poate fi un mare avantaj, dar si un mare dezavantaj. Copiii care au parinti foarte tineri se inteleg de obicei excelent cu acestia si le este foarte usor ca, mai tarziu, sa aiba o adevarata prietenie cu ei, fara sa simta prea mult diferenta intre generatii, scrie divahair.
Parintii foarte tineri sunt in general „de gasca” si isi inteleg mult mai bine copiii, mai ales atunci cand ajung la varsta dificila a adolescentei. De obicei ei le ofera celor mici o mai mare libertate, astfel incat atunci cand se fac mari, copiii sunt in general mult mai indrazneti si independenti, dornici sa aiba cat mai multe experiente inedite. Daca parintii tai au fost adolescenti cand te-au conceput, probabil ca ai fost crescuta si de bunica, insa, in cea mai mare masura, atmosfera din casa a fost una tinereasca, ceea ce inseamna ca esti plina de viata si creativa.
Daca parintii te-au conceput intre 20-25 de ani
Desi varsta la care facem copii a crescut in ultimii ani, inca mai exista multe cupluri care aleg sa faca acest pas pana in 25 de ani. In acest interval sunt tot parinti tineri, insa de aceasta data deja sunt intrati in viata de adult si cunosc mai bine responsabilitatile care vin odata cu aceasta.
Diferenta intre copii si parinti este suficient de mica incat sa fie apropiati, insa fara a exista chiar egalitate intre ei. Daca parintii tai te-au conceput intre 20-25 de ani, probabil ca ai o relatie buna cu ei si ai putut mereu sa discuti problemele tale cu ei. In cazul in care ai fost primul copil, sunt sanse mari ca parintii sa iti fi oferit destul de putina libertate in adolescenta, asa cum se intampla in general cu primul nascut. De aceea, poate ca ai o fire putin rebela si dornica sa incalce regulile din cand in cand.
Varsta acutala preferata de tineri ca sa devina parinti 25-35 de ani
In vremurile moderne, acesta este de obicei intervalul de varsta la care cuplurile aleg sa isi intemeieze o familie. Este o varsta buna, deoarece si-au stabilizat deja o situatie financiara buna si pot sa ii ofere copilului toate cele necesare. In plus, in acest interval exista un echilibru ideal intre tinerete si experienta de viata, astfel incat copilul sa aiba ce invata de la parinti fara sa se indeparteze din cauza diferentei prea mari de varsta. Adolescenta ar putea fi putin dificila, mai ales daca parintii uita ca si ei au trecut prin aceleasi faze la vremea respectiva.
O persoana crescuta de parinti in acest interval de varsta este responsabila, independenta, constiincioasa. Daca ai avut o familie fericita in copilarie, probabil ca iti doresti, la randul tau, sa iti intemeiezi o familie si sa ai copii la aceeasi varsta ca a parintilor. In cazul in care ai fost mezina familiei, probabil ca ai avut parte de mult mai multa libertate decat fratii sau surorile mai mari, pentru ca parintii au acumulat experienta multa din cresterea lor.
Citeste mai mult aici