Acasă Stirile zilei Stiinta ANUL EXACT in care vom putea pleca in COSMOS cu LIFTUL! VIDEO

ANUL EXACT in care vom putea pleca in COSMOS cu LIFTUL! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Japonezii de la Obayashi Corporation, un gigant in ceea ce priveste cele mai noi tehnologii, au anuntat ca vor construi un lift spatial care va fi finalizat pana in anul 2050, conform CNBC si ABC.

Potrivit companiei nipone, liftul va putea transporta in spatiu oameni si echipamente la o fractiune din costurile din prezent. Distanta pana la care va opera acest lift spatial, 96.000 de kilometri fata de Pamant, este uluitoare daca ne gandim la doua puncte de referinta familiare: Statia Spatiala Internationala (ISS), care se afla la „doar” 330 de kilometri altitudine si respectiv Luna, aflata la 384.000 de kilometri de planeta noastra.

Compania nipona a anuntat inca de acum doi ani ca dispune de capacitatea tehnologica pentru a incepe acest proiect mamut si a revenit in urma cu cateva zile cu informatia ca proiectul va fi finalizat pana la jumatatea acestui secol.

Acest lift spatial va fi operat cu ajutorul unor cabine robotizate a caror energie va fi asigurata de un sistem de motoare liniare magnetice (Maglev, de tipul trenurilor de mare viteza pe perna magentica) si care vor transporta oameni si echipamente catre o noua statie orbitala. Toate acestea vor fi posibile datorita dezvoltarii capacitatii de a produce nanotuburi din carbon. Intr-o prima etapa va fi lansat un satelit geostationar pana la distanta la care va opera acest lift. Apoi, din acest satelit va fi coborat un cablu format din nanotuburi de carbon si va fi ancorat de o platforma marina.

„Puterea de tractiune este de aproape 100 de ori mai mare decat a unui cablu obisnuit, din otel, deci este un proiect posibil”, sustine directorul Departamentului de cercetare si dezvoltare din cadrul companiei Obayashi, Yoji Ishikawa. „Deocamdata nu putem produce un cablu suficient de lung. Putem obtine doar nanotuburi lungi de 3 centimetri… dar consideram ca pana in 2030 vom reusi sa-l producem”, a adaugat el.

Mai multe echipe de cercetatori si proiectanti din Japonia lucreaza concomitent la diferite probleme logistice asociate liftului spatial. O echipa de la Universitatea Kanagawa, spre exemplu, lucreaza la solutionarea problemelor legate de cabinele robotizate: cum sa urce pana la diferite altitudini si cum sa franeze. Daca proiectul va fi un succes, ar reduce semnificativ costurile si pericolele asociate in prezent transportului de oameni si marfuri pe orbita terestra. Deocamdata, trimiterea unui kilogram de echipamente pe orbita costa aproximativ 22.000 de dolari, pe cand, prin introducerea acestui lift spatial, costul ar scadea pana la 200 de dolari pe kilogram, conform unui studiu al companiei nipone.

Atunci cand naveta Columbia a fost lansata in prima ei misiune, la 12 aprilie 1981, de la centrul Spatial Kennedy, din Florida, a fost implinit visul de a dispune de un sistem de transport spatial reutilizabil. De atunci, NASA a lansat peste 100 de misiuni, insa preturile legate de transportul oamenilor si echipamentelor pe orbita au ramas la fel de ridicate.

Un lift spatial capabil sa ajunga la 96.000 de kilometri in spatiu ar fi expus insa la numeroase pericole, dintre care le amintim doar pe cele legate de starea vremii, impactul cu deseurile ramase pe orbita terestra de la vechile misiuni in spatiu sau posibilitatea producerii unor atacuri teroriste. Proiectantii iau in calcul aceste riscuri si au in vedere constructia mai multor astfel de lifturi pentru a se asigura ca macar unul dintre ele va fi operational tot timpul. Fiecare nou lift spatial construit va avea costuri mai reduse decat cele construite anterior, in conditiile in care primul lift spatial construit va servi si ca platforma pentru constructia celorlalte.

Obayashi nu este singura companie preocupata de un astfel de proiect. Constructia unui astfel de lift va presupune, probabil, un efort international conjugat, iar organizatia International Space Elevator Consortium incearca deja sa coordoneze eforturile in acest domeniu.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos