Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie a anuntat ca toti cei care furnizeaza energie electrica in Romania au interpretat eronat legislatia de aplicare a tarifelor. Forul a decis sa regularizeze preturile printr-o reducere a tarifelor cu 1,3 la suta.

 

„In urma actiunilor de control, pe care le desfasoara conform programelor de control aprobate, ANRE a constatat interpretarea eronata a unor prevederi privind aplicarea preturilor si tarifelor, si, in baza competentelor sale de reglementare si calculelor efectuate in conformitate cu prevederile metodologiei de stabilire a preturilor si tarifelor la consumatorii finali care nu uzeaza de dreptul de eligibilitate, aprobata prin ordinul ANRE 30/2012, a luat masura regularizarii, prin reducerea tarifelor la furnizarea reglementata a energiei electrice pentru perioada 26 iulie-31 decembrie 2012, prin micsorarea pretului pe MWh la consumatorii finali cu 1,3 %, facand, astfel, posibila recuperarea sumelor facturate suplimentar”, potrivit unui comunicat al Autoritatii.

 

Saptamana trecuta, ANRE arata ca tarifele pe care le-a aprobat pentru compania Enel respecta principiile prevazute de legislatie, sunt tehnic si legal argumentate, profesionist intocmite si nu favorizeaza niciun operator, potrivit institutiei.

 

ANRE arata, in urma cu o saptamana, ca anul trecut Directia Generala Control a institutiei a efectuat 1.267 de controale, inclusiv la Enel, in urma carora au fost intocmite 386 procese verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor, fiind aplicate amenzi in cuantum total de 7,42 milioane de lei.

 

Procurorii anticoruptie i-au retinut joia trecuta pe vicepresedintele ANRE, Claudiu Dumbraveanu, si pe Gheorghe Ciubotaru, asociat la ElectroAlfa International, acuzati de luare de mita, alaturi de Florin Gugu, director in Enel, pentru dare de mita.

 

In ordonanta de retinere se arata ca, in cauza, exista date si aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca, in cursul anului 2013, Dumbraveanu a pretins si a obtinut de la Gugu, in baza unei intelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru ElectroAlfa International, al carei asociat este Ciubotaru.

 

Foloasele necuvenite constau in atribuirea a doua contracte de executie lucrari in valoare totala de 407.199 lei, in schimbul indeplinirii, de catre Dumbraveanu a unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 si 3 octombrie 2013, a unor interventii, in virtutea functiei, pentru avantajarea intereselor Enel, si anume: micsorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienta de la 25% la 50% si informarea Enel despre faptul ca un control nu avea la baza o reclamatie, ci era in programul anual de control.

 

Tribunalul Bucuresti a respins sambata propunerea de arestare preventiva inaintata de procurorii DNA pentru vicepresedintele ANRE Claudiu Dumbraveanu, directorul Enel Florin Gugu si Gheorghe Ciubotaru.

 

Enel Romania, din grupul italian de utilitati Enel, cuprinde mai multe firme cu activitati de productie, distributie si furnizare a energiei.

 

Enel a cumparat de la stat, in 2005, companiile de distributie si furnizare a electricitatii Electrica Banat si Electrica Dobrogea. In 2008, compania a preluat si Electrica Muntenia Sud, care alimenteaza cu energie Bucurestiul.

Sursa: mediafax.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.