Conflictele de interese in domeniul achizitiilor publice vor deveni un domeniul al trecutului in Romania. Cel putin asa spera Agentia Nationala de Integritate (ANI) care va organiza, la 5 martie, o licitatie pentru un sistem informatic ce va preveni astfel de nereguli in cadrul licitatiilor.

Denumit Prevent, proiectul va fi finantat din fonduri europene nerambursabile. Valoarea acestui proiect este estimata la 30,4 milioane de lei, TVA inclusa (6,8 milioane de euro), iar durata contractului a fost stabilita pentru 12 luni de la data atribuirii, conform datelor publicate pe www.e-licitatie.ro.

Viitorii ofertanti vor depune o garantie de participare de 490.800 lei.

„In masura in care Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor respinge contestatia, ANI va retine contestatorului din garantia de participare suma de 10.014,45 lei. in cazul ofertantilor care se regasesc in categoria IMM, conform Legii 346/2004, garantia de participare se constituie in procent de 50% din cuantumul precizat. Cuantumul garantiei de buna executie: 10% din valoarea fara TVA a contractului atribuit”, se arata in anuntul de participare.

 

Contractul de finantare a fost semnat la finele lunii noiembrie.

In martie 2013, presedintele ANI, Horia Georgescu, a anuntat ca sistemul Prevent va functiona printr-o platforma cu o baza de date care va fi integrata atât la nivelul Registrului Comertului, cât si la nivelul institutiilor fiscale, astfel incât sa se faca relationarea cu persoanele conducatoare de institutii publice sau implicate in proceduri de achizitie publica.

Ulterior, seful ANI a afirmat ca institutia va avea funtional, in iunie 2014, un sistem informatic care va emite avertismente in timp real atunci când apar nereguli in timpul procedurilor de achizitii publice finantate cu fonduri europene.

„Intr-o prima faza, toate persoanele implicate in procesele de achizitii publice finantate cu fonduri europene vor fi monitorizate in timp real si sistemul, denumit Prevent, va emite avertismente atunci când in timpul derularii procedurilor de licitatie sunt semnalate rude de gradul I si II care au legatura cu persoanele implicate in acest proces. Ulterior, monitorizarea se va extinde pentru toate licitatiile publicate in SEAP”, a spus Georgescu la finele lunii octombrie.

In urma unui studiu ANI efectuat in 2012, la care au participat peste 80 de entitati reprezentate de consiliile locale, municipale si resedinte de judet, au fost identificate 78 de persoane, alesi locali, care au incasat bani publici prin procedura achizitiilor publice, prejudiciul estimat fiind de aproximativ opt milioane de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.