Acasă Special Opinii Andrei Caramitru, previziuni despre cum va arata Romania peste patru saptamani! Cate...

Andrei Caramitru, previziuni despre cum va arata Romania peste patru saptamani! Cate decese va provoca noul coronavirus

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Andrei Caramitru, consultant financiar, prezinta o estimare baza pe calcule probabilistice despre cate victime va provoca epidemia in Romania, in Europa si in lume.

„Am promis saptamana trecuta ca voi veni cu estimari noi pe durata valului existent de covid si numarul de decese posibil.

La cum arata datele acum:
– durata carantinei 8-10 saptamani (din momentul cand a fost declarata oficial)
– curba se aplatizeaza dupa 3-4 saptamani de carantina si dupa scade inca 4-6 saptamani pana ajunge la un nivel acceptabil pentru a reincepe gradual iesirea din case
– decese in fiecare tara afectata mai grav de virus: 20-40’000 (Italia, Spania, UK)
– decese in tarile din Vest mai putin afectate: 10-20’000
– decese in tarile din Est : 2000-5000 in fiecare tara (inclusiv la noi) – motivul este intrarea in carantina mai devreme decat celelalte tari
– total European: 150’000-300’000

In SUA, estimarile oficiale vorbesc acum de 100-200’000 decese (e realistic, la o populatie mai mica decat a UE).

E posibil ca in tarile din Africa, India etc – sa vedem niste cifre teribile, care se vor adauga la total. Cel mai probabil vor fi peste 1-2 milioane de morti in total, poate mult mai mult. Pare teribil – insa fara carantina rata de deces ar fi fost de cel putin 1% din populatie, adica 70-100 milioane de oameni in toata lumea in cateva luni.

Atentie. Cifrele astea sunt bazate pe modele matematice. Pot fi mult mai mari sau un pic mai mici. Inca nu avem date suficiente pentru a fi super-precisi. O sa stim mult mai bine la sfarsitul saptamanii acestea DACA rata de infectare si decese incepe sa scada mult in Italia (prima tara care a instituit carantina, si vedem plafonari in celelalte tari cu decese multe). Asta e cheia”, a explicat Andrei Caramitru.

Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretarul de stat Raed Arafat, a declarat ca situatia imbolnavirilor si a deceselor consemnate in Romania din cauza COVID 19 de duminica seara, la ora 20,00, era de 1.815 de cazuri in total, cu 43 de persoane decedate.

„La ora 20,00 au fost confirmate 1.815 cazuri in total, vindecati 206 persoane, decedati 43 de persoane, internati pe sectie 770 de persoane, in sectiile de terapie intensiva – 52 de persoane. Ca si locuri de carantina exista 20.074 de locuri de carantinare, iar la acest moment exista 11.213 persoane in carantina, iar persoane izolate 162.374”, a spus Raed Arafat.

Numarul de cazuri confirmate pozitiv cu COVID-19 era de 1.760, conform raportarii de duminica, la ora 13,00, transmisa de Grupul de Comunicare Strategica (GCS).

De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat prezentat, in declaratia de presa sustinuta duminica seara la sediul MAI, patru ordine referitoare la internarea pacientilor suspectati de imbolnavire cu COVID 19, detasarea si delegarea personalului medical, subordonarea serviciilor de ambulanta inspectoratelor pentru situatii de urgenta si amenajarea unui spital militar de campanie la Constanta.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos