Acasă Stirile zilei Justitia Andreea Cosma, fiica baronului Mircea Cosma din Prahova, salvata de catuse de...

Andreea Cosma, fiica baronului Mircea Cosma din Prahova, salvata de catuse de imunitatea parlamentara! Manevra din spatele mandatului!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Dosarul de coruptie al Andreei Cosma, fiica fostului presedinte al Consiliului Judetean Prahova Mircea Cosma, a fost trimis de la Curtea de Apel Ploiesti la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce Andreea Cosma a fost aleasa deputat pe lista PSD Prahova, la scrutinul din 11 decembrie.

Dosarul, in care Andreea Cosma este inculpata pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu, fapta care ar fi fost comisa in calitate de notar, a fost trimis instantei in urma cu peste un an, DNA stabilind un prejudiciu de 18 milioane de lei in aceasta cauza, potrivit News.ro.

Magistratii Curtii de Apel Ploiesti, instanta pe rolul careia s-a aflat dosarul de coruptie in care este inculpata Andreea Cosma, deputat PSD, au decis, luni, sa-si decline competenta in acest dosar in favoarea inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Andreea Cosma a obtinut un mandat de deputat dupa ce doi dintre candidatii aflati inaintea sa pe lista au renuntat la mandat.

In 30 noiembrie 2015, DNA a dispus trimiterea in judecata a Andreei Oana Cosma pentru complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata. in acelasi dosar, alaturi de fiica fostului presedinte al CJ Prahova Mircea Cosma, care a condus aceasta isntitutie timp de trei mandate, a fost deferit justitiei un alt fost presedinte al CJ Prahova, Florin Anghel, care a condus institutia intre 2004 si 2008.

Anghel este acuzat ca in calitate de sef al CJ Prahova l-a imputernicit pe Danut Cornea, fost director al Parcului Industrial Plopeni, detinut de CJ Prahova, sa instraineze terenuri dintr-o fosta unitate militara cu o suprafata de peste 40 de hectare, care a intrat in activul parcului in urma unui schimb de terenuri cu Ministerul Apararii Nationale.

Potrivit DNA, bunurile au fost vandute fara sa fi fost evaluate, fara desfasurarea unei licitatii publice, iar directorul parcului a semnat actele aferente tranzactiilor fara sa fie imputernicit de Adunarea Generala a Actionarilor mandatata special de Consiliul Judetean Prahova, fara viza de control financiar preventiv propriu, sustragand operatiunea economica de la controlul de legalitate si regularitate si in baza unei procuri emise cu depasirea competentelor si cu incalcarea dispozitiilor legale. Anchetatorii au stabilit ca in urma incheierii celor noua contracte de vanzare-cumparare, in perioada 11 iunie 2008 – 4 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentand diferenta intre valoarea de preluare a bunurilor vandute si pretul vanzarii.

Procurorii au stabilit, pe parcursul anchetei, ca in derularea acestor tranzactii cei doi au fost ajutati de catre notarul Andreea Cosma, actual deputat PSD.

Conform anchetatorilor, Andreea Cosma, in calitate de notar, „a acceptat sa autentifice contractele de vanzare cumparare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A., a instrainat mai multe imobile ce faceau parte din activul Ciuperceasca, fara respectarea dispozitiilor legale in vigoare privind achizitiile publice si fara a se tine seama nici macar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute in vedere potrivit studiului de evaluare Valori de piata-etalon minim informativ practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data incheierii contractelor de vanzare-cumparare, respectiv la nivelul anului 2008”.

Andreea Cosma nu este singurul membru al familiei fostului presedinte al CJ Prahova care are probleme cu justitia.

Tatal sau, Mircea Cosma, are o condamnare de opt ani intr-un dosar de coruptie in care si fratele Andreei Cosma, fostul deputat PSD Vlad Cosma, a fost condamnat la cinci ani de detentie tot pentru fapte de coruptie. Cei doi au contestat decizia, iar procesul inca se judeca.

La alegerile de anul trecut, nici Mircea Cosma, si nici fiul sau nu au mai candidat, in schimb Andreea Cosma a fost plasata pe un loc considerat initial neeligibil pe lista PSD Prahova pentru Camera Deputatilor, ea devenind parlamentar dupa ce doi dintre cei care au fost alesi au renuntat la mandat.