O ancheta a jurnalistului Stelian Negrea prezinta o serie de dovezi noi care arata ca, boardul OMV Petrom in frunte cu CEO-ul Mariana Gheorghe a permis scurgerea a sute de milioane de lei prin contracte fictive catre o companie off-shore. Prin aceasta manevra, OMV Petrom a ocolit plata catre statul roman a unor taxe si impozite pe salariile unor sefi ai companiei in valoare de aproape 120 mil. de lei (circa 27 mil. euro).

Nu este singura suma cu care sefii OMV Petrom au pacalit statul roman. La cele 27 de mil. euro trebuie adaugate si alte 200 mil. euro, suma stabilita suplimentar de inspectorii fiscali ca taxe suplimentare datorate de catre companie pentru perioada 2012-2013, in baza neregulilor constatate in urma controalelor.

Cel mai grav este insa dosarul penal pe care OMV il are deschis la DIICOT. La sesizarea Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), inca din 2015 companiei petroliere i-a fost deschis un dosar penal (357/D/P/2015) de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) pentru evazionarea a peste 26 mil. euro.

Jurnalistul detaliaza modul – cei sapte pasi – in care OMV Petrom face evaziune fiscala OMV Petrom si de ce a fost nevoie pentru demararea unei anchete penale de catre procurorii antimafia.

“Un consultant fiscal care a citit raportul ANAF mi-a declarat ca metoda de evaziune a OMV Petrom nu e atat de sofisticata pe cat pare la prima vedere, explica jurnalistul Negrea in Ancheta sa. ‘Practic OMV Petrom a infiintat acest off-shore (Madison Advisory Ltd) intr-un paradis fiscal la fel de opac ca cel din Panama pentru a eluda plata taxelor si impozitelor catre statul roman. OMV Petrom folosea drept consultanti externi angajati ai acestui off-shore pe care il detinea si il controla, consultanti pe care ii platea regeste, iar acestia se supuneau regimului fiscal extrem de permisiv din Insula Omului si nicidecum celui din Romania.’”

De ce a fost deschis dosar penal? ANAF a fost nevoita sa faca plangerea penala impotriva OMV Petrom dintr-un motiv foarte simplu: “dupa cinci ani intervine prescriptia fiscala iar inspectorii fiscali au descoperit o evaziune fiscal facute de OMV Petrom acum mai bine de cinci ani. Daca mergeau in instanta si nu plateau respectiva suma impusa de Fisc, avocatii OMV Petrom castigau lejer pentru ca puteau invoca pe buna dreptate prescriptia fiscala”, sustine sursa consultata de Negrea.

De remarcat si ca deocamdata nu oficialii OMV Petrom nu au dorit sa comenteze informatiile privind ancheta penala si nici daca Mariana Gheorghe, CEO-ul OMV Petrom, a fost deja audiata sau urmeaza sa fie audiata de procurorii antimafia. Nu au dorit sa comenteze nici informatia conform careia Fiscul le-a stabilit plata suplimentara a unor impozite in valoare totala de 200 milioane euro.

1 COMENTARIU

  1. Sunt interesat de evolutia cercetarilor in cazului Petrom si OMV, deoarece 30000 de persoane din Petrom, ne judecam cu Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vantu. Desi avem o hotara
    re definitiva si irevocabila , in dosarul 29095/118/2009 acestia nu sunt executati.Asteptam banii delapidati de ei. Se aude? Ne ajuta cineva?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.