Rusia va furniza contra sumei de 1 miliard de dolari un numar de 60 de motoare pentru rachetele americane Antares, construite de compania privata Orbital Science, care efectueaza misiuni de aprovizionare a Statiei Spatiale Internationale (ISS), a anuntat vineri constructorul aerospatial rus Energia.

Aceste motoare sunt utilizate pentru propulsia primului etaj al rachetelor Antares, iar primele dintre ele vor fi livrate inca din luna iunie, a precizat compania Energia intr-un comunicat citat de AFP.

Aceste noi motoare RD-181, capabile sa ridice de pe sol incarcaturi de 186 de tone, au fost concepute special pentru rachetele Antares.

„Noi furnizam o gama intreaga de motoare bazate pe o tehnologie unica, ce pot fi utilizate de toate tipurile de rachete, cu o fiabilitate de 100%”, a declarat Vladimir Solitsev, presedintele Energia.

Potrivit presei ruse, explozia unei rachete Antares in octombrie 2014, la putin timp dupa lansare, a accelerat semnarea contractului de catre Orbital Science. Pana in prezent, propulsia primului etaj al acestor rachete americane era asigurata de motoare rusesti care datau din anii 1960, niciodata utilizate de Uniunea Sovietica.

Orbital Science a incheiat in 2011 un contract de 1,9 miliarde de dolari cu NASA cu scopul de a efectua misiuni de aprovizionare a ISS.

ISS reprezinta unul dintre rarele domenii de activitate in care cooperarea ruso-americana nu a avut de suferit de pe urma degradarii relatiilor dintre cele doua state, in urma crizei din Ucraina, care a determinat tarile din Occident sa adopte sanctiuni economice fara precedent impotriva Rusiei.

Moscova a anuntat, marti, ca va decide in primavara daca va prelungi durata de exploatare a ISS dincolo de anul 2020, asa cum isi doresc americanii. NASA a decis deja ca va prelungi utilizarea ISS pana in 2024.

Dupa retragerea din circulatie a navetelor spatiale americane, NASA depinde in totalitate de Rusia pentru trimiterea astronautilor sai pe ISS, fiecare zbor cu ajutorul rachetelor Soyuz costand 70 de milioane de dolari.

Agentia spatiala nord-americana a selectat in luna septembrie 2014 companiile SpaceX si Boeing pentru a construi primele doua vehicule spatiale private pentru transportul de echipaje umane pe ISS si, poate, si spre alte destinatii orbitale.

ISS este un proiect spatial in valoare de 100 de miliarde de dolari, finantat in principal de Statele Unite ale Americii si la realizarea caruia participa 16 tari. Statia este ocupata in permanenta, din noiembrie 2000, de echipaje comune.

ISS se afla pe orbita terestra la o altitudine de 400 de kilometri, efectuand o rotatie completa in jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigand cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ ora. Cantarind peste 408 tone, ISS ofera un spatiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.