Cine crede ca razboiul in zilele noastre se mai desfasoara pe cale conventionala este in eroare, iar cel mai bun exemplu este dat de asasinarea liderului opozitie ruse Boris Nemtov. Coincidenta sau nu acesta a fost aproape de a cere azil politic in Lituania in anul 2012, dar pana la urma a ramasa sa fie asasinat in Rusia.

Acum presedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, a declarat ca tara sa se confrunta cu o amenintare reala din partea Rusiei si este „deja atacata”, referindu-se la „razboiul informatiilor, propaganda si atacuri cibernetice”, relateaza BBC News Online.

Dalia Grybauskaite a precizat ca Lituania trebuie sa fie capabila sa se apere, adaugand ca se afla in apropiere de Rusia si exista „amenintari si exercitii practic in fiecare zi”.

Lituanienii au constatat ca situatia geopolitica din apropierea granitelor lor s-a schimbat, iar amenintarea este reala pentru intreaga regiune Baltica, deoarece actiunile vecinilor, mai precis ale Rusiei, nu pot fi prevazute, a apreciat ea.

 

„Prima etapa a confruntarii deja se desfasoara. Ma refer la razboiul informatiilor, propaganda si atacuri cibernetice. Asa ca suntem deja atacati. Se va ajunge la o confruntare conventionala? Nimeni nu stie, dar trebuie sa fim pregatiti sa ne aparam in fata acestui comportament agresiv”, a declarat presedinta Lituaniei.

Consiliul pentru Apararea Statului din Lituania a decis la sfarsitul lui februarie sa reintroduca temporar serviciul militar obligatoriu, pentru a spori capacitatea defensiva a tarii, dupa ce a evaluat situatia geopolitica si amenintarile la adresa securitatii statului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.