Acasă Stirile zilei Am ajuns ciuma Uniunii Europene: Ungaria nu vrea sa fie comparata cu...

Am ajuns ciuma Uniunii Europene: Ungaria nu vrea sa fie comparata cu Romania, iar bulgarii speculeaza o disociere de Romania in aderarea la Schengen

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Instabilitatea politica si rezultatele slabe economice sunt folosite de tarile vecine pentru a lua un avans in fata Romaniei in functie de interesul fiecareia. Un oficial din cadrul Guvernului ungar a respins orice comparatie cu Romania intr-o scrisoare adresata cotidianului Financial Times si publicata in editia electronica de marti, afirmand ca „Reformele din Ungaria respecta Constitutia”, in vreme ce in Bulgaria presa speculeaza miscari intense privind disocierea de Romania in aderarea la Schengen.Intr-o scrisoare adresata cotidianului Financial Times dupa aparitia articolului „To Victor the spoils” in 12 iulie, in care se face o comparatie intre criza constitutionala din Romania si situatia din Ungaria, Ferenc Kumin, adjunctul secretarului de stat pentru Comunicare Internationala in Guvernul ungar, sustine ca de fapt cele doua procese „sunt foarte diferite in toate privintele”.

„Este adevarat ca (premierul ungar Viktor) Orban a condus o reforma extinsa a institutiilor publice ale Ungariei de cand a preluat functia. Aceste reforme erau esentiale pentru revitalizarea si reinnoirea Ungariei dupa ani intregi de derapaje care au saracit tara din punct de vedere institutional si economic”, a afirmat el.

Kumin sustine insa ca reformele au fost larg sustinute in Ungaria si ca au respectat normele constitutionale.

„Acestea au fost adoptate de Parlament in urma unei dezbateri si analize adecvate. Si fiecare institutie principala a tarii a jucat rolul ei in amendarea noilor legi daca a fost necesar. In numeroase randuri, presedintele republicii a trimis legislatia inapoi la premier pentru a rectifica dificientele procedurale. Curtea Constitutionala a intervenit pentru a se asigura ca reformele si schimbarile institutionale respecta normele constitutionale ale tarii”, a explicat el.

Presa bulgara a speculat zilele trecute, in contextul raportului Comisiei Europene privind MCV (Mecanismul de Cooperare si Verificare), ca Bulgaria ar vrea sa fie monitorizata separat de Romania in procesul de aderare la Schengen.

„Partea bulgara a infirmat speculatiile de presa potrivit carora ar fi existat o solicitare privind o disociere de Romania si a facut cunoscut ca, in dialogul cu oficialii Comisiei Europene, a solicitat ca progresele sa fie evaluate, ca si pana in prezent, pe baza meritelor proprii”, sustine MAE.