Actionarii bancii elene Alpha Bank au aprobat marti renuntarea la planul de fuziune cu rivalii de la EFG Eurobank, dupa ce restructurarea datoriei Greciei a cauzat pierderi ambelor institutii de credit, dar mai ales EFG, potrivit Reuters, citata de Mediafax.
EFG Eurobank detine in Romania Bancpost, iar Alpha Bank desfasoara operatiuni sub brand propriu. Consiliul Concurentei a aprobat anul trecut fuziunea Alpha Bank Romania cu Bancpost.
Exista asteptari ca ambele banci elene sa participe la o recapitalizare cu 18 miliarde de euro a sistemului bancar din Grecia, parte a acordului de ajutor financiar extern de 130 de miliarde de euro.
Alpha Bank si EFG au vrut anul trecut sa formeze cea mai mare banca elena printr-un schimb de actiuni. Scopul fuziunii era de a rezista mai bine crizei financiare, care a condus la cresterea portofoliilor de credite neperformante si la declinul depozitelor.
Acordul de fuziune a cazut insa, dupa ce a devenit clar ca restructurarea datoriei statului elen, prin care au fost sterese datorii de circa 100 de miliarde de euro, urma sa afecteze grav cele doua banci, dar mult mai puternic EFG, institutie de credit cu o expunere mai mare pe obligatiuni ale guvernului.
„In august 2011, conditiile justificau o fuziune. Dar dupa participarea la reducerea datoriei statului fuziunea nu mai este in interesul actionarilor Alpha”, a transmis actionarilor presedintele Alpha Bank, Yannis Costopoulos.
Acordul de fuziunea prevedea un schimb de actiuni dupa raportul cinci titluri Alpha Bank la fiecare sapte titluri EFG.
„Nu a fost o problema de schimb de actiuni. Noua entitate ar fi trebuit sa atraga fonduri de circa noua miliarde de euro. In actualele conditii, ca presedinte, nu puteam propune asa ceva actionarilor”, a spus Costopoulos.
Necesarul ridicat de capital ar fi condus la nationalizarea entitatii formate dupa fuziune, intrucat suma nu putea fi atrasa din piata financiara, a spus el.
Alpha Bank a raportat o pierdere de 3,81 miliarde de euro pentru anul trecut, din cauza implicarii in restructurarea datoriei Greciei si a cresterii provizioanelor, in timp ce EFG a avut un rezultat negativ de 5,5 miliarde de euro.
Boardul Alpha Bank a cerut in martie actionarilor sa anuleze fuziunea cu EFG, aprobata de actionarii celor doua banci in noiembrie.