Alimentul istoric uitat de romani! Beneficiile napilor pentru sanatatea oamenilor!

Odinioara, pe cand cartoful nu patrunsese in Europa gratie cuceritorilor spanioli ajunsi in Peru, pe teritoriul actual al tarii noastre se mancau napi. Pe vremea domnitorului Stefan cel Mare, napul era un fel de cartof in zilele noastre, adica leguma zilnica inclusa intr-o sumedenie de feluri de mancare.

Aceasta planta erbacee bienala, care creste cu inaltimi intre 50 si 100 de centimetri, este originara din zona meditaraneeana, vechii greci folosind-o atat ca aliment, cat si ca medicament si chiar ca furaj pentru animale.

Se consuma radacinile, care contin proteine, lipide, saruri minerale si vitamine, dintre cele mai importante vitamine fiind C, B1, B2, PP. in zilele noastre, napii se mananca, din pacate, pe o scara redusa, fiind folositi mai mult ca medicament naturist, pe post de laxativ, expectorant, calmant, stimulator al functiei cardiace. Mai regleaza si functia cailor biliare, calmeaza gastrita cu secretie scazuta, conform ziarullumina.ro.

Pentru cine doreste sa introduca in meniul familiei aceasta leguma deosebit de sanatoasa, este bine sa stie ca napii sunt universali, putand fi consumati intr-o varietate de forme: cruzi sau fierti, pusi in ciorbe si salate in loc de cartofi, copti, serviti cu sosuri, unt sau smantana, uscati la soare sau in cuptor, dupa ce au fost taiati felii, transformati astfel in biscuiti naturisti. De asemenea, se pot mura si consuma in timpul iernii.

spre