Alerta sanitar veterinara in Prahova, unde doua femei au fost diagnosticate cu botulism, o infectie grava care poate cauza moartea. Fiul unei dintre ele se afla si el in spitalul judetean Ploiesti cu aceleasi simptome si asteapta rezultatele analizelor. Cu totii au mancat din aceeasi bucata de peste afumat, conservat in vid. In vreme ce medicii ii trateaza, inspectorii incearca sa afle cauza exacta a imbolnavirii.

Cele doua femei de 41 si 48 de ani si fiul celei din urma, de 17 ani sunt din Campina si s-au prezentat initial la spitalul din localitate cu dureri de cap, varsaturi si tulburari de vedere.

Doctorii au banuit ca este vorba de infectie cu bacteria care da botulism, si i-au transferat imediat la spitalul judetean din Ploiesti. Mama adolescentului a ajuns acolo in stare critica. Pacientii au fost injectati in aceeasi zi cu ser antobotulinic iar inspectorii sanitar veterinari au recoltat probe din alimentul suspectat, aflat acasa la cei infectati. In magazinul de unde cumparasera pestele nu se mai afla nici un produs de acest fel. Depozitul din Ilfov de unde provine alimentul respectiv este, de asemenea, controlat.

Cele doua femei si adolescentul de 17 ani le-au povestit medicilor ca au mancat impreuna dintr-un pastrav file afumat. La scurt timp au inceput sa se simta din ce in ce mai rau.

Dr. Andrei Ilinca: Purtator de cuvant Spitalul Judetean Ploiesti-au venit cu simptome digestive, simptome neurologice, respectiv greturi, varsaturi, tulburari de vedere, tulburari neurologice.

Femeia de 48 de ani a fost internata la terapie intensiva si a necesitat intubatie si ventilatie mecanica. Intre timp, inspectorii sanitar-veterinari au declansat o ancheta epidemiologica, potrivit stirileprotv.

Mihai Terecoasa, directorul executiv al DSVSA Prahova: Am primit buletinul de analiza, s-a confirmat prezenta toxinei botulinice in produsul file de pastrav. Am demarat ancheta la unitatea de unde a fost achizitionat acel produs. Inca nu s-a stabilit clar trasabilitatea pe lotul incriminat

Doctorii spun ca sunt extrem de rare cazurile de botulism, dar ca odata pus acest diagnostic trebuie actionat cu rapiditate. Pacientii au nevoie de un ser special, fara de care viata le-ar fi in pericol

dr.Andrei Ilinca, purtator de cuvant Spitalul Judetean Ploiesti: Este o toxinfectie foarte periculoasa, este vorba despre toxina unei bacterii care se dezvolta in special in conserve, produse conservate, se poate ajunge si la moarte, in caz ca nu este reconoscuta si tratata corespunzator

In acest moment, toti cei 3 pacienti sunt in afara pericolului, anunta medicii.Autoritatile sunt insa in continuare in alerta pana vor afla cu exactitate daca pestele respectiv a fost cumparat stricat din magazin sau daca a fost tinut de familie mai mult timp in conditii improprii.

Inspectorii sanitar-veterinari din Prahova spun ca vor continua controalele in magazine pana cand se vor asigura ca nu mai exista pericol pentru consumatori. De asemenea, le atrag atentia oamenilor sa verifice termenul de valabilitate al produselor si sa cumpere numai din magazine autorizate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.