Alexandru Rafila avertizeaza: „Vom ajunge in scenariul 4 al epidemiei in cateva zile! Ma ingrijoreaza capacitatea de la Terapie Intensiva!”

190

Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie, a declarat, vineri, la Digi24, ca Romania va ajunge la peste 2.000 de infectari, adica in scenariul 4 al epidemiei de coronavirus in cateva zile. Rafila a spus ca cel mai tare il ingrijoreaza capacitatea de la Terapie Intensiva, pentru ca un ventilator mecanic este folosit in medie 3 saptamani la un pacient, iar noi avem 1.300 de aparate.

!-- Composite Start -->
Loading...
<

„in 7 zile, ajungem sa depasim 2000 de cazuri, in cea mai fericita situatie. Adica scenariul cel mai favorabil este ca in decurs de 7 zile ajungem la peste 2000, dar e foarte probabil ca acest scenariu sa fie depasit. Eu personal m-am asteptat, cred ca si colegii de la Ministerul Sanatatii. Pe masura ce testam mai mult, vom avea mai multe cazuri noi, cel putin in aceasta perioada. Trendul crescator va continua pana dupa Pasti”, a afirmat Rafila.

Alexandru Rafila a explicat ca scenariul 4 inseamna ca exista posibilitatea sa fie activata si a treia linie de spitale de suport. „Asta trebuie sa fie clar pentru toata lumea, ca mai devreme sau mai tarziu toate spitalele vor trebui sa trateze astfel de pacienti”, a subliniat el.

In opinia sa, este posibil ca trendul descendent al epidemiei sa fie inregistrat in a doua parte a lunii mai.

„Daca va evolua cu sute sau mii de cazuri, nu vom face fata si atunci trebuie sa ne pregatim pentru tratarea cazurilor usoare acasa si protejarea personalului medical prin cazarea acestora, astfel incat sa nu mearga acasa. Pe mine ma ingrijoreaza capacitatea sectiilor de Terapie Intensiva. Un aparat pentru functie respiratorie este folosit 3 saptamani in medie la un pacient, iar noi avem doar vreo 1300 de aparate”, a precizat Rafila.

Un numar de 1292 cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate in total in Romania pana vineri la ora 13.00, din care 263 in ultimele 24 de ore, cele mai multe inregistrate intr-o singura zi. De la declansarea epidemiei, 24 de oameni au murit. in acelasi timp, 24 de persoane sunt in stare grava.