Primul caz cunoscut in Statele Unite de infectie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisa de antibiotice de ultima instanta a fost detaliat intr-un raport publicat joi de Ministerul american al Apararii. Aceasta bacterie foarte rezistenta a fost identificata in urina unei femei in varsta de 49 de ani din Pennsylvania de catre Centrul Medical Militar National Walter Reed.

Este vorba de prezenta unei forme rare de infectie cu E. coli, rezistenta la antibiotice, chiar si la Colistin, pe care medicii il folosesc uneori ca ultima instanta, atunci cand alte antibiotice nu dau rezultate, relateaza CNN.

Nu au fost disponibile alte detalii, inclusiv in legatura cu modul in care femeia a fost infectata. Se stie doar ca ea nu a calatorit in afara Statelor Unite, in ultimele cinci luni.

Departamentul de Sanatate din Pennsylvania si Centrele pentru controlul si prevenirea bolilor din Statele Unite (CDC) s-au mobilizat imediat pentru a investiga cazul si a gasi persoanele cu care a intrat in contact pacienta pentru a vedea daca bacteria s-a raspandit. Se incearca, de asemenea, identificarea altor cazuri potentiale in unitatea spitaliceasca pe care pacienta a vizitat-o.

Aceasta bacterie a fost identificata si la pacienti din afara Statelor Unite — in Europa, Canada si China, iar cazurile de infectii cu bacterii super-rezistente sunt in crestere. Un raport sugereaza ca acest tip de infectie poate duce la moartea a jumatate dintre pacientii infectati.

Rezistenta la antibiotice a devenit o problema tot mai mare si Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat ca aceasta este una dintre cele mai mari amenintari la adresa sanatatii la nivel mondial in prezent.

Directorul Centrelor americane pentru controlul si prevenirea bolilor, dr Tom Frieden, a avertizat ca, desi acesta este primul caz in Statele Unite, este de asteptat sa apara mai multe cazuri de infectii cu astfel de super-bacterii in viitorul apropiat. Frieden, care ii avertizeaza de multe ori pe medici impotriva excesului de antibiotice, a cerut oamenilor de stiinta sa dezvolte rapid noi medicamente.

In fiecare an, in Statele Unite, cel putin 2 milioane de persoane sunt infectate cu alte tipuri de bacterii impotriva carora cele mai multe tipuri de antibiotice nu au efect, si cel putin 23.000 de oameni mor anual ca urmare a acestor infectii, potrivit CDC.

„Cabinetul medical este gol pentru unii pacienti”, a spus Frieden. „Acesta este sfarsitul drumului, daca nu actionam de urgenta”.

In contextul publicarii acestui caz in Statele Unite, Marea Britanie a cerut vineri la Tokyo, unde se desfasoara summitul G7 (cele mai mai industrializate state), ca tarile membre sa faca mai mult pentru a lupta impotriva acestor super-bacterii ucigase. Premierul britanic, David Cameron, a afirmat ca tarile cele mai dezvoltate trebuie a abordeze rezistenta la antibiotice prin reducerea utilizarii acestora si prin recompensarea companiilor de profil pentru dezvoltarea de noi medicamente, relateaza Reuters.

„In prea multe cazuri, antibioticele au incetat sa functioneze. Asta inseamna ca oamenii mor de infectii simple sau boli precum tuberculoza, tetanos, sepsii si alte infectii care nu ar trebui sa insemne o condamnare la moarte”, a declarat el la o conferinta de presa la summitul ce se desfasoara in Japonia.

„Daca nu facem nimic in legatura cu aceasta, va fi o lovitura cumulativa pentru economia mondiala de 100 de trilioane de dolari si este potential sfarsitul medicinii moderne asa cum o cunoastem noi”, a adaugat seful guvernului britanic.

„Aceasta nu este o amenintare aflata la distanta, ci se intampla chiar acum”, a declarat Cameron pentru The Times. „Daca nu vom actiona, vom asista la un scenariu aproape de neconceput in care antibioticele nu mai functioneaza si suntem aruncati inapoi in veacurile intunecate ale medicinei, cand infectii si leziuni ce pot fi tratate vor ucide din nou. Pur si simplu nu se poate permite sa se intample acest lucru si vreau sa vad un raspuns global mai coerent si mai puternic”.

Potrivit The Guardian, el a promis ca Marea Britanie va conduce un efort global pentru dezvoltarea de noi medicamente.

Sursa: Agerpres

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.