Acasă Stirile zilei Social ALERTA DE VIPERE: Turistii, avertizati de SALVAMONTISTI asupra pericolelor!

ALERTA DE VIPERE: Turistii, avertizati de SALVAMONTISTI asupra pericolelor!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Salvamontistii din judetul Hunedoara ii avertizeaza pe turisti asupra pericolelor si despre prezenta viperelor in masivele Retezat si Parang.

In aceasta vara, un barbat a fost muscat de o vipera in apropierea cabanei Pietrele, din Retezat, dar victima a scapat fara complicatii.

„In 99% din situatii, muscaturile de vipera sunt cauzate de curiozitatea umana. Vipera nu ataca, ea doreste sa se apere. De aceea, turistii trebuie sa fie atenti pe unde calca, sa aiba un bat cu care sa loveasca tufisurile si sa fie incaltati cu ghete de munte”, a declarat miercuri seful Serviciului Public Judetean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

O crestere a populatiei de vipere a fost observata in zona Rosiile, sub varful Parangul Mare, la circa 2.000 de metri altitudine, insa turistii le vad mai putin pentru ca reptilele nu stau pe potecile traseelor de munte.

„Viperele sunt prezente in toate zonele montane, insa in ultima perioada s-au inmultit in zona Rosiile. Saptamana trecuta, o vipera a muscat o oaie in aceasta zona, dar alte cazuri de muscaturi nu au fost semnalate in Parang”, a mentionat seful Salvamont Petrosani, Dumitru Barlida.

Potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica (DSP) Hunedoara, in aceasta vara sase persoane au ajuns la spital acuzand muscaturi de serpi, in trei dintre cazuri fiind vorba de vipere. Doua dintre victimele la care a fost confirmata muscatura de vipera s-au prezentat la spitalul din Deva, iar una la spitalul din Hateg. In toate cazurile de muscaturi de vipera a fost administrat ser antiviperin, iar bolnavii au trecut cu bine peste acest episod.

„Cu exceptia spitalelor din orasele Lupeni si Brad, toate celelalte spitale din judetul Hunedoara au stoc de ser antiviperin. Acest lucru a fost transmis Serviciului de Ambulanta si SMURD, astfel incat echipajele de prim ajutor sa stie unde trebuie dusi bolnavii muscati de vipere”, a afirmat purtatorul de cuvant al DSP Hunedoara, dr. Cecilia Birau.

In cazul unor muscaturi de serpi, victimele sau cei care le insotesc sunt sfatuiti sa sune la numarul de urgenta 112 pentru a primi indicatiile necesare, preluate de echipajele de prim-ajutor si transportate la spital.

Sursa: realitatea.net