Acasă Stirile zilei Alerta! Apa imbuteliata infestata cu E.coli si dezinfectanti in supermarket-uri!

Alerta! Apa imbuteliata infestata cu E.coli si dezinfectanti in supermarket-uri!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Inspectia sanitara a retras de pe piata, din supermarket-uri, „apa imbuteliata infestata cu bacteria E.coli”, dar tine totul la secret. Dezvaluirea a fost facuta pe blogul jurnalistului Catalin Tolontan. Ar fi fost descoperiti si „dezinfectanti neconformi”, dar birocratia din Ministerul Sanatatii nu vrea sa faca publice numele firmelor.

„In ultimele luni, statul roman a descoperit apa imbuteliata infestata cu e-coli si dezinfectanti neconformi in spitale, dar nu stiti asta pentru ca nu toate cazurile au fost facute publice. Iar numele firmelor au fost protejate. Retrezita la viata partial dupa cazul Hexi Pharma si partial pentru ca presiunea institutionala a crescut, Inspectia Sanitara de Stat a descoperit in ultima perioada abateri grave ale unor firme”, scrie jurnalistul Catalin Tolontan pe blogul sau.

Inspectia Sanitara de Stat se ocupa de controlul multor produse. Printre ele, apa potabila de la chiuveta, apa imbuteliata din magazine sau biocidele folosite in spitale.

„Inspectorii isi fac treaba, nu e vorba ca nu si-ar face-o. si nici nu e vreun razboi intre oamenii veniti din afara sistemului si toti functionarii vechi, dintre care multi sint responsabili si profesionisti. Sint insa unii care se opun pur si simplu. Dar ideea de transparenta ii omoara si se opun ca publicul sa afle numele firmelor care sint amendate in urma acestor controale”, a declarat un reprezentant din Ministerul Sanatatii.

Conform normelor dupa care functioneaza, Inspectia Sanitara are ca misiune „identificarea riscurilor la adresa sanatatii publice” si „comunicarea riscului catre consumatori”.

Pana in prezent, nu doar ca numele firmelor amendate in urma controalelor nu erau comunicate publicului, dar numele companiilor cu produse care prezentau risc pentru sanatate erau secretizate si in rapoartele Inspectiei catre Ministerul Sanatatii si ramineau la nivelul judetelor, la DSP-urile care le descopereau, precizeaza jurnalistul.

„Norocul a fost ca firmele in apa carora s-a descoperit E-coli in supermarketuri erau firme mici si retragerile au putut fi facute repede”, potrivit Ministerului Sanatatii.

Premierul Dacian Ciolos a dat Corpului de Control sarcina sa vada de ce atit Protectia Consumatorului, cit si Inspectia Sanitara tin secrete numele firmelor sanctionate. Rezultatul a fost ca Protectia Consumatorului a cedat in fata argumentelor, dar nu si Inspectia Sanitara.

Initial, ministrul Vlad Voiculescu a elaborat o schimbare legislativa, prin Ordonanta de Urgenta, care a vizat depolitizarea Inspectiei Sanitare din DSP-urile judetene. Guvernul a trecut Inspectia Sanitara din DSP-uri direct in subordinea Ministerului Sanatatii. Le-a impus celor din DSP sa retraga produsele imediat ce apare riscul la adresa sanatatii publice si sa raporteze numele produselor si ale firmelor sanctionate dupa un formular nou si transparent. Dar n-a fost suficient. Tot n-au raportat numele companiilor amendate, nici ministrului si nici publicului.

„Ministrul Voiculescu a propus o Hotarire de Guvern „privind asigurarea transparentei in sistemul de sanatate”. La elaborarea documentului a participat si Violeta Alexandru, ministrul delegat pentru Consultare Publica. Proiectul de HG este chiar in aceste zile in procesul de transparenta decizionala pe siteul ministerului. Se vor transparentiza mai bine contractele de achizitii ale spitalelor publice. Conform documentului, inclusiv spitalele private vor fi obligate sa-si faca publice anumite date. Producatorii de medicamente vor fi si ei obligati sa comunice public sponsorizarile si alte finantari. Iar in ceea ce priveste controalele si amenzile, ele vor deveni publice, impreuna cu numele firmelor”, scrie Catalin Tolontan.