Acasă Stirile zilei Alarmant! Peste 90% dintre salamurile de tip feliat comercializate in Romania contin...

Alarmant! Peste 90% dintre salamurile de tip feliat comercializate in Romania contin aditivi cancerigeni!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Mezelurile sunt o gustare facila pe care parintii o ofera copiilor, unora chiar de la varste mici, fara sa stie ca 100 de grame de salam pot contine peste 76% din cantitatea de sare recomandata zilnic unui adult, dar si multi aditivi periculosi pentru organism.

Potrivit unui studiu realizat de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC), care a analizat 51 de tipuri de salam feliat comercializate in hipermarketuri si supermarketurile din Romania, majoritatea sortimentelor contin cantitati foarte ridicate de sare, dar si acizi grasi saturati si numeroase E-uri care pun in pericol sanatatea copiilor.

Consumul excesiv de sare este legat de hipertensiune, insuficienta cardiaca, hipertrofia ventriculara stanga, afectiuni ale rinichilor si litiaza renala, edemul, accidentul vascular cerebral, osteoporoza etc.

„Salamurile feliate figureaza pe lista alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor de catre Ministerul Sanatatii, deoarece au un continut de grasimi saturate mai mare de 5 grame per 100 grame produs si un continut de sare mai mare de 1,5 grame per 100 grame produs. Avand in vedere continutul ridicat de sare si unii aditivi alimentari cu risc carcinogen, salamul feliat nu trebuie sa faca parte din alimentatia copiilor si a adultilor cu sindrom metabolic si boli asociate acestuia”, a declarat dr. Costel Stanciu, presedintele APC.

La 75% dintre salamurile feliate producatorii nu declara cantitatea de carne din 100 grame de produs.

Tipuri de salam foarte sarate
Salam de Sibiu (Cora) – 6 grame sare/100 grame produs;
Salam banatean (Carrefour), salam de Sibiu (Billa), salam banatean (Reinert), salam de Sibiu (Reinert), salam de Sibiu (Kaufland), salam de Sibiu (Auchan) – 5,5 grame sare/100 grame produs;
Salam de iarna (Angst) – 5,1 grame sare/100 grame produs;
Salam trapez (Reinert) – 5 grame sare/100 grame produs;
Salam nobil (Carrefour) – 4,6 grame sare/100 grame produs;
Salam Salsihan (Espana Bonita) – 4,5 grame sare/100 grame produs;
Salam chorizo (Espina) – 4,3 grame/100 grame produs;
Salam Sinaia (Profi) – 4,2 grame sare/100 grame produs;
Salam chorizo (Agricola), salam Sinaia (Agicola), Sporul casei (Reinert), salam ardelenesc (Reinert), salam Parmesali (Reinert), salam chorizo (Billa), salam cu invelis de ceapa si usturoi (Lidl), salam student (Pick), salam nemtean (Prodprosper), salam clasic Linessa – 4 grame sare/100 grame produs;
Salam Sinaia (Cris Tim) – 3,8 grame sare/100 grame de produs.

Aditivi periculosi in mezeluri
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat inca de anul trecut mezelurile ca posibile alimente carcinogene, in parte si din cauza E-urilor pe care le contin.

In cele 51 de produse analizate de APC s-au identificat 26 aditivi alimentari si alte substante, cele mai periculoase fiind caragenanul, carminul, monoglutamatul de sodiu si nitriti de sodiu si de potasiu.

Astfel, 63% dintre salamurile feliate sunt colorate cu carmin/cosenila, colorant care nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Acidul carminic poate provoaca rinite, astm, eruptii cutanate si distruge vitamina B12.

La 22% dintre salamurile feliate s-a folosit caragenanul (E407), un gelifiant care, potrivit unor studii, ar prezenta riscuri cancerigene. In UE este interzis a fi utilizat in formulele pentru bebelusi din motive de precautie.

La 96% dintre salamurile feliate s-a folosit nitritul de sodiu ca si conservant, multe studii confirmate si de OMS avertizand ca nitritii sunt cei care creeaza potentialul cancerigen al mezelurilor.

La 35% dintre salamurile feliate s-a folosit monoglutamatul de sodiu ca intensificator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului.