Acasă Sanatate Ai luat acest antibiotic? Cercetatorii te avertizeaza ca creste riscul de deces...

Ai luat acest antibiotic? Cercetatorii te avertizeaza ca creste riscul de deces cardiac!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii danezi au publicat un studiu potrivit caruit un antibiotic ar putea fi asociat unui risc crescut de deces. Claritromicina, un antibiotic prescris pe scara larga pentru tratarea infectiilor bacteriene comune, cum sunt amigdalita sau bronsita, poate creste riscul de deces cardiac, potrivit unui studiu publicat miercuri pe site-ul revistei medicale British Medical Journal (BMJ), informeaza AFP, potrivit AGERPRES.

Claritromicina (Biaxin sau Zeclar, medicamente generice produse de firma americana Abbott) este un antibiotic din familia macrolidelor derivat din eritromicina, utilizat mai ales in tratamentul infectiilor respiratorii si cutanate, precum si pentru eradicarea bacteriei Helicobacter pylori, responsabila pentru ulcerele gastrice.

Cercetatorii au studiat, de asemenea, roxitromicina (Rulid, produs ca medicament generic de Sanofi-Aventis), un alt antibiotic din familia macrolidelor, utilizat in tratamentul infectiilor respiratorii si ale pielii.

Ei au analizat aproape 5 milioane de tratamente cu antibiotice administrate intre 1997 si 2011 adultilor danezi cu varste intre 40 si 74 de ani, mai precis 4,3 milioane de tratamente cu penicilina V, 588.000 cu roxitromicina si 160.000 cu claritromicina.

Comparand cele 285 de decese cardiace survenite in timpul administrarii acestor tratamente, cercetatorii au aratat ca administrarea de claritromicina a fost asociata unui risc crescut de deces cardiac, mai precis de 76% in raport cu utilizarea penicilinei V. Totusi, cercetatorii au constatat ca acest suprarisc dispare de indata ce se termina tratamentul, mai scrie AFP.

Pentru roxitromicina nu a fost observata nicio diferenta in timpul sau dupa tratament.

Cercetatorii danezi subliniaza ca acesta este primul studiu major asupra securitatii cardiace in tratamentul cu macrolide.

Chiar daca riscul absolut este „foarte scazut”, numarul total de decese cardiace potential evitabile nu este neglijabil in masura in care claritromicina este unul dintre antibioticele „cel mai frecvent utilizate in mai multe tari”, considera cercetatorii citati de AFP.

Alti specialisti s-au declarat foarte prudenti in legatura cu interpretarea rezultatelor cercetarii, mai noteaza AFP.

„In masura in care rata deceselor este foarte mica, nu cred ca ar trebui sa fim ingrijorati”, a spus Kevin McConway, profesor de statistici aplicate.

La randul sau, Mike Knapton de la British Heart Foundation a indicat ca riscul claritromicinei pentru pacientii cu anumite probleme cardiace este deja cunoscut si a reamintit medicilor ca trebuie sa fie precauti inainte de a prescrie un antibiotic.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentUn roman a fost oprit inainte sa comita un atentat terorist in sudul Italiei
Articolul următorMai aproape de MASA BOGATILOR: Steaua – Ludogoret 1-0!