Alexandru Nicoara, un apicultor de 27 de ani din judetul Dambovita, care detine 180 de stupi de albine, sustine ca teoretic, suma minima cu care se poate infiinta o stupina este de doar 600 de lei.

Din acesti bani, se achizitioneaza un stup complet, din lemn, cu 200 de lei si o familie de albine al carui pret porneste de la 400 de lei.

”Familia de albine inseamna cateva mii de albine si regina (…).Cumparatorul fie ia familia cu tot cu stup, fie vine cu propriul stup (…). Mutarea familiei de albine se numeste transvazare si actiunea de a transvaza se face cu ajutorul ramelor in noul stup, dupa care, seara, se inchide urdinisul (deschizatura ingusta intr-un stup, pe unde ies si intra albinele) si stupul poate fi mutat in siguranta in noua stupina”, a explicat  Alexandru Nicoara, care pe langa cresterea albinelor, construieste si stupi, la comanda.

El a mai spus, pentru agrointel.ro, ca desi suma initiala pentru infiintarea unei stupine poate fi considerata cea de 600 de lei, de fapt apicultorul mai are nevoie si de alte echipamente.

Astfel, iata lista si investitia minima pe care trebuie sa o faca o persoana care vrea sa se apuce de cresterea albinelor.

-Stup din lemn (complet): 200-250 de lei/bucata
-Familie de albine: 400-500 de lei/familia
-Combinezon integral (recomandat cel cu fermoar): 150 de lei
-Manusi de piele: 25 de lei
-Afumator: 60 de lei
-Colector de polen: 20-30 de lei
-Centrifuga apicola (recomandata cea din inox, cu patru rame): aproximativ 1.200 de lei
-Butoi pentru miere (din inox): circa 900 lei pentru cel de 300 litri
-Maturator de miere (din inox 100litri): de la circa 500 de lei

Pentru cei care vor sa faca apicultura pastorala, pe lista se mai adauga costul unei remorci pentru transportul stupilor, al carei pret porneste de la 3.000 de lei.

”Eu pot sa spun ca am pornit de jos – cu un singur stup si doua roiuri (jumatate de familie de albine), insa mi-a luat trei ani sa ajung sa spun ca am avut profit. Din calculele mele, cred ca 70 este numarul de stupi care ar asigura un trai decent pentru o familie, vorbind de un venit de 2.000 de lei pe luna”, dupa cum a declarat Alexandru Nicoara.

Sursa: greatnews.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.