Acasă Stirile zilei Agenţia Naţională de Integritate cere revocarea din funcții a deputaților Sergiu Andon...

Agenţia Naţională de Integritate cere revocarea din funcții a deputaților Sergiu Andon şi Florin Pâslaru

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cere Camerei Deputaţilor revocarea din funcţii a deputaţilor Sergiu Andon şi Florin Pâslaru, ca urmare a rămânerii definitive şi irevocabile a actelor de constatare a incompatibilităţii.

„Agenţia Naţională de Integritate solicită Camerei Deputaţilor aplicarea cu celeritate a sancţiunilor disciplinare, respectiv revocarea din funcţie a lui Andon Sergiu şi a lui Pâslaru Florin Costin, deputaţi în Parlamentul României, ca urmare a rămânerii definitive şi irevocabile, în cazul lui Andon Sergiu, a sentinţei civile nr. 2930/13.04.2011, cu consecinţa menţinerii ca legal şi temeinic a actului de constatare nr. 49/I.I./01.06.2009, şi a rămânerii definitive, prin necontestare, a raportului de evaluare nr. 119023/G/l.I./07.11.2011, privindu-l pe Pâslaru Florin Costin, în conformitate cu dispoziţiile art. 21, alin. (1) din Legea nr. 176/2010”, se arată într-un comunicat de presă al ANI.

ANI menţionează că, potrivit dispoziţiile articolului 29, alineatul 3 din Legea 176/2010, „neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune”.

Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor a decis, în 18 aprilie, să amâne luarea unei decizii în cazul deputatului Sergiu Andon, despre care ANI a stabilit că este incompatibil cu calitatea de parlamentar, deoarece a fost avocat într-un proces de corupţie.

Sergiu Andon a declarat, după ce a participat la şedinţă, că a prezentat Comisiei mai multe motive pentru care, legal, nu trebuie să-şi piardă calitatea de deputat.

„În opinia mea, dacă membrii Comisiei sunt adevăraţi jurişti şi dacă nu judecă politic, dacă se trece peste asemenea influenţe care există, din păcate, în societatea noastră, examinarea aceasta nu poate fi decât în favoarea mea. Se constată că se ia act de sesizarea ANI şi cu asta, gata, mandatul meu nu are cum înceta. Pot să mai adaug că dacă s-ar întâmpla aşa ceva, ar fi nu pentru mine catastrofal, ci ar fi un precedent neînchipuit de periculos pentru ideea de democraţie, a cărei inimă e Parlamentul şi dreptul de a alege şi de a fi ales”, a arătat Andon.

El a apreciat că situaţia seamănă cu un meci de fotbal în care un arbitru sancţionează un jucător pentru o abatere din alt meci.

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis să trimită la Comisia juridică, pentru un punct de vedere, solicitarea ANI privind constatarea demiterii de drept a deputatului PC Sergiu Andon pe motivul incompatibilităţii acestuia.

ANI consideră că s-a constatat „starea de incompatibilitate în care se află Sergiu Andon urmare a încălcărilor dispoziţiilor legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice”.

„Deputatul sau senatorul nu poate acorda asistenţă juridică învinuiţilor sau inculpaţilor şi nici nu îl poate asista în instanţe în cauze penale privind infracţiunile de corupţie, infracţiunile asimilate infracţiunilor de corupţie, precum şi infracţiunile împotriva intereselor financiare ale Comunităţii Europene, prevăzute în legea 78/2000 pentru prevenirea şi descoperirea faptelor de corupţie. Prin încălcarea prevederilor amintite deputatul Sergiu Andon a acordat în calitate de avocat asistenţă juridică unui învinuit într-o cauză penală privind o infracţiune prevăzută în legea 78/2000”, se menţionează într-o scrisoare a ANI.

În cazul lui Florin Pâslaru, Agenţia Naţională de Integritate a înaintat, în martie, Camerei Deputaţilor un raport potrivit căruia deputatul se află în stare de incompatibilitate, act necontestat de parlamentar, astfel că se impune eliberarea din funcţia publică deţinută.

ANI preciza că raportul de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate la data de 7 noiembrie 2011, prin care s-a constatat încălcarea de către Florin Costin Pâslaru, deputat PSD de Galaţi, a dispoziţiilor legale privind regimul juridic al conflictelor de interese în materie administrativă, a rămas definitiv prin necontestare.

La data de 7 noiembrie 2011, ANI a constatat faptul că Florin Costin Pâslaru, deputat în Parlamentul României, a propus angajarea şi a avizat contractul individual de muncă privind angajarea fiului său, Florin Alexandru Ioan Pâslaru, începând cu anul 2009 – prezent, în cadrul Biroului Parlamentar – Circumscripţia electorală nr. 18 Galaţi, încălcând, astfel, prevederile Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Beneficiul patrimonial obţinut, începând cu anul 2009 – prezent, de către fiul lui Florin Costin Pâslaru a fost de 21.662 Lei (aproximativ 5.158 de euro).

ANI a dispus şi sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu privire la posibila săvârşire de către Florin Costin Pâslaru a infracţiunii de conflict de interese.