Acasă Utile „Afara-i vopsit gardul, inauntru…”! Ce contin „otravurile” foarte gustoase pe care le...

„Afara-i vopsit gardul, inauntru…”! Ce contin „otravurile” foarte gustoase pe care le cumparam din magazine!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Suntem expusi zilnic la alimente care ne imbolnavesc incet, dar sigur. Parintii cumpara mezeluri pentru sandviciurile copiilor, diabeticii le iau pentru ca sunt „slabe”, deci „de regim”, fara sa stie ca mai mult rau isi fac, iar noi , toti, le mancam pentru ca sunt „bune”. Ele, insa, sunt bombe cu ceas.

Ceafa crud-uscata, muschi tiganesc, salam „Victoria”, „sporul casei”, felii de sunca, ceafa afumata crud-uscata, muschiulet de porc crud-uscat, jambon afumat crud-uscat – sunt numai cateva exemple de mezeluri „dulci”. Daca citesti eticheta, constati ca zaharul se gaseste in cantitate suficient de mare in produs incat sa ocupe a treia sau chiar a doua pozitie in lista ingredientelor, noteaza evz.ro.

Practic, din reteta originala care continea carne de buna calitate si condimente naturale, s-a ajuns la cu totul altceva. Este lucru stiut ca mai mult de 90% din mezelurile de pe piata contin ca materie de baza putina carne, multa proteina vegetala din soia si gelatina din sorici. Masa astfel obtinuta se mai injecteaza cu apa si saruri (ca sa ii creasca volumul si greutatea). Iar cum gustul preparatului ar fi ceva oribil, producatorii adauga o serie de E-uri: de la carminul obtinut din insecte – care da culoare, pana la glutamat, nitrati si nitriti. Plus zahar, ca sa tina legate toate ingredientele si sa garanteze un gust dulceag, „cunoscut” si placut.

„Zaharul se foloseste la prepararea saramurilor pentru unele produse din carne. El are proprietatea de a inhiba flora microbiana de putrefactie (n.r. sunt produse care trebuie sa rezite in galantar saptamani intregi) si de a imbunatati gustul carnii, atenuandu-l pe cel sarat. De asemenea, produce o usoara fragezire”, explica prof.dr.ing. Stef Ducu, specialist al Departamentului de Control si Expertiza Alimentara al Facultatii de Tehnologia Produselor Agroalimentare de a Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului.

Medicii spun, insa, ca zaharul e o otrava. „Din punctul meu de vedere, nu ar trebui consumat deloc zahar. Bine, doza zilnica maxima admisa e de 30 de grame de zahar (n.r. echivalentul a trei lingurite). (…) Oamenii nu citesc etichetele, deci nu stiu ca se adauga zahar in mezeluri, iar acesta se aduna cu dulcele de la cafea, ceai, de la bauturi racoritoare si altele, la finalul zilei. Suntem, practic, condamnati la o serie de boli grave”, explica doctorul Iren Alexoi.

sursa: evz.ro