Managerul Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) Constanta, medicul Danut Capatina (57 de ani), arestat saptamana trecuta pentru luare de mita in forma continuata, avea de mai bine de 3 ani doua offshore-uri in care incasa spagile.

De altfel, Capatana a fost arestat pentru luare de mita, fiind la un pas sa accepte primirea spagii chiar in Ministerul Sanatatii, dar si-a schimbat planul pe ultima suta de metri, dupa cum reiese din referatul procurorilor prin care s-a cerut incarcerarea doctorului.

In fata procurorilor, Capatina a recunoscut ca el controla doua companii offshore: Alsecon Limited din Delaware (SUA) si Wesson Corp din Belize City (Belize), scrie Adevarul.

Procurorii au aflat totul dupa ce doi directori ai unei firme de IT l-au denuntat la DNA pe Danut Capatana care le-a cerut mita 15% din valoarea unui contract derulat in perioada 2011-2015. Era vorba de un contract pentru prestarea serviciilor IT de aproximativ 560.000 de euro si unul de 139.200 euro/an.

Omul de casa al lui Nicusor Constantinescu, Capatina este manager al spitalului Judetean Constanta (aflat in subordinea Consiliului Judetean) din 2009 si controla foarte bine mecanismul spagilor. in timpul mandatului sau, spitalul a fost transformat intr-o afacere acaparata de grupul de interese din jurul omului de afaceri Sorin Strutinsky pe langa care graviteaza firme cu actionariat ascuns din Cipru, dar si persoane precum Daniela Monica Gaitanidis Fagadau, sotia primarului interimar Decebal Fagadau.

Conform declaratiei de avere a primarului Decebal Fagadau, completata in anul 2014 pentru anul fiscal 2013, sotia primarului a inregistrat venituri de la trei societati comerciale: SC Pozitron Medical Investigation SRL, SC Cardioscan SRL si Ideea Contrast SRL. Pozitron detine clinica Pozimed si are ca actionar principal un off shore din Cipru, cu 99,99%, Talmage Overseass. La SC Cardioscan SRL, Daniela Monica Gaitanidis Fagadau detine 5% dintre actiuni, iar clinica administreaza singurul angiograf din Constanta (vezi schema).

Cele doua societati, Pozitron si Cardioscan, au in continuare contracte cu Spitalul Judetean si cel mai probabil li s-a perceput un procent consistent pentru fi incheiate si apoi prelungite periodic. Pozitron asigura servicii medicale de imagistica, iar Cardioscan detine singurul angiograf din judet.

Contractele pe care le au cu Spitalul Judetean sunt dupa cum urmeaza: in 2013, Pozitron Medical Investigation SRL a castigat contractul „Concesionare servicii de imagistica medicala“, in valoare de 115.500.000 de lei (peste 26 mil. euro), contract atribuit de Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Iar intre 2013 si 2015, aceeasi Pozitron, firma la care sotia lui Fagadau a fost director pana in decembrie 2015, a decontat de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Constanta peste 2,3 milioane de euro pentru servicii de radiologie.

Potrivit informatiilor Realitatea.net, Capatana ar detine informatii importante cu care gruparea mafiota de la Constanta l-ar avea la mana pe Fagadau – respectiv dedesubturile afacerilor dubioase ale Monicai Gaitanidis Fagadau, prin firmele mai sus amintite, pe bani publici si foarte multi, cu concursul Consiliului Judetean Constanta, pana nu demult condus de Nicusor Constantinescu, arestat preventiv pe 20 mai.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.