Acasă Sanatate Adrian Streinu Cercel: „Nu avem voie sa ne jucam de-a pandemia. Pandemia...

Adrian Streinu Cercel: „Nu avem voie sa ne jucam de-a pandemia. Pandemia nu iarta. Ceea ce va face diferenta in perioada urmatoare va fi masca”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals”, Adrian Streinu Cercel, atrage atentia ca pandemia de COVID-19 nu trebuie tratata cu superficialitate de nimeni, pentru ca oricine poate ajunge in situatia de a avea nevoie de ingrijire medicala. PSD a anuntat ca va bloca, in Parlament, prelungirea starii de alerta.

„Ceea ce vreau sa spun este ca nu avem voie sa ne jucam de-a pandemia. Pandemia nu iarta, nu-si pune problema nici ce culoare are unul, nici ce culoare are celalalt. Ataca absolut la fel si cand ti-e lumea mai draga si apoi te intrebi: de ce tocmai eu? Cand ai ajuns sa te intrebi asta, atunci inseamna ca ai nevoie de sistemul sanitar. Si atunci sa vezi daca iti mai da mana sa spui ca ala e asa, ca ala e asa”, a spus Streinu Cercel in cadrul unui simpozion desfasurat, joi, la Muzeul Golesti, in judetul Arges, citat de Agerpres.

Medicul a subliniat importanta masurilor de igiena personala in prevenirea raspandirii noului coronavirus si, implicit, in protejarea sistemului sanitar.

„Cum va arata sistemul sanitar? Habar n-am. Dar cu siguranta nu va mai fi cel de astazi. Ce vedem in momentul de fata? Vedem sisteme de triaj, unele puse cu cap, altele mai putin, vedem tot felul de inventii care ne stropesc cu chimicale din cap pana in picioare, total aiurea. Si am uitat de apa si sapun. (…) O camera care este aerisita, unde patrunde soarele, acolo nu patrunde doctorul. Ca atare, vreti sa va tineti departe de doctor? Apa si sapun, va spalati pe manute, pe fata, si lucrurile vor fi asa cum trebuie sa fie. (…) Ceea ce va face diferenta in perioada urmatoare va fi masca (…), pentru ca ea va poate proteja de un eventual virus care circula in jur”, a mai spus managerul Institutului „Matei Bals”.

Adrian Streinu Cercel a participat la simpozionul cu tema „Consecintele pandemiei asupra societatii. Cum va arata viata dupa COVID?”, organizat de Consiliul Judetean (CJ) Arges in parteneriat cu Academia Romana.