Acasă Stirile zilei Social Adevarul ocultat 25 de ani: Cum ar fi putut evita Romania Revolutia...

Adevarul ocultat 25 de ani: Cum ar fi putut evita Romania Revolutia din 1989!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Realizatorul TV, Oreste Teodorescu explica intr-o postare pe blogul sau personal cum ar fi putut evita Romania Revolutia din 1989: Adevarul ocultat 25 de ani!

Intelegand ca Ceausescu nu se poate opune prea mult tavalugului schimbarii, bine negociate intre americani si rusi, cu participarea serviciilor occidentale intr-o cooperare in premiera pentru Razboiul Rece, cu cele coordonate de la Kremlin, strategii militari de securitate ai RSR hotarasc sa infiinteze Consiliul Militar Superior  (CMS), care primeste girul prezidential pe 16 august 1989.

CMS-ul a fost compus din zece genarali si un colonel specializati in strategii  militare si geolpolitice . Pe 18 august, gen. Stefan Gusa, insotit de colonelul Ioan Gez sunt insarcinati sa ia legatura cu generalul KGB Topolovski, pentru a negocia un plan de predare a puterii in conditii pasnice, ca in restul tarilor est-europene si pentru incheierea unei Conventii de Neagresiune.

Conform strategiei romanesti, cuplul Ceausescu ar fi ajuns in Iran, iar puterea ar fi fost predata unui membru superior de partid, acceptat de Gorbaciov.In acest sens, Partea sovietica a pretins o plata in aur de 12 tone si 200.000.000 de dolari, iar conducerea sa fie preluata de comunistii deschisi la perestroika si glasnost, condusi fie de Ioan Gheorghe Maurer, fie de Ion Iliescu. Intalnirea a avut loc la Varsovia.

Colonelul Ioan Gez sustine:

”Au fost  transferate cu un avion Boeing al Armatei 12 tone de aur in lingouri, urmand ca transa de aproximativ doua sute de  milioane de dolari sa fie trimisa dupa refacera conducerii de partid si de stat, acceptata de Moscova.“

Dar asa cum aminteam in episodul precedent, URSS-ul avea un plan secund de urmat care privea dezmembrarea Romaniei in provincii urmand ca Banatul sa fie controlat se sarbi, Transilvania de unguri, Moldova si Muntenia sa ramana sun influenta Kremlinului, iar Dobrogea se le revina bulgarilor.

Astfel ca pe 14 decembrie 1989 se incearca prima penetrare a sistemului romanesc de securitate, la Iasi. Profitand ca avea loc concursul sportiv international Daciada, tarile implicate in planul lui Wolf, seful STASI, trimit sub acoperirea de participanti, agenti pregatiti in cercetare, diversiune si tehnici de guerilla.  Planul avea urmatorul scenariu: izbugnesc revolte in Iasi, presa straina  participanta la Daciada avea sa fie martora incidentelor. Trupele de militie si securitate ar fi intervenit pentru imprastierea protestatrilor, s-ar fi recurs la provocari si mai mari pentru a justifica interventia trupelor sovietice stationate in Transnistria. Spionajul si contra spionajul romanesc functioneaza bine si de data aceasta, Armata deplaseaza trupe motorizate in zona Iasi-Bacau, iar trupele de securitate si militie descurajeaza declansarea protestelor la Iasi.

Continuarea pe CodulLuiOreste.ro!

Citeste caplimpede