Acasă Stirile zilei Adevarul dureros despre copiii romani! Mai mult de jumatate dintre ei traiesc...

Adevarul dureros despre copiii romani! Mai mult de jumatate dintre ei traiesc in saracie! Suntem la nivelul tarilor africane!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In Europa exista aproximativ 26 de milioane de copii care risca sa traiasca in saracie si excluziune sociala, adica, 27,7% din totalul copiilor Uniunii Europene. Situatia cea mai grava e in Romania, unde 52,2% dintre copii traiesc in saracie. Urmeaza Bulgaria, unde procentul copiilor care traiesc in saracie e de 45,2% si Ungaria cu 41,4%.

Cel mai bine stau Danemarca, cu 14.5%, Finlanda cu 15.6% si Suedia cu 16,7%. in comparatie cu celelalte tari membre ale Uniunii Europene, mai mult de jumatate dintre copiii din Romania traiesc in saracie. Unul din doi copii romani traieste in saracie, ceea ce inseamna ca nevoile de baza – mancare, haine sau un acoperis deasupra capului – nu le pot fi acoperite. Saracia inseamna venit inadecvat, mortalitate infantila, malnutritie, nivel scazut de educatie, acces restrictionat la sanatate sau la alte servicii esentiale si, adesea, nerecunoasterea sau abuzul altor drepturi fundamentale ale omului. Saracia este si cauza si consecinta a marginalizarii si excluziunii sociale.

Alaturi de noi si bulgari, spaniolii inregistreaza si ei un nivel mare de saracie in randul copiilor. UNICEF situeaza Spania la nivelul altor tari din Europa, precum Romania, Grecia sau Bulgaria, unde saracia copiilor este o problema grava. Peste 2,3 milioane de copii traiesc in saracie in Spania, iar cea mai afectata generatie este cea a tinerilor intre 15 si 24 de ani, pentru ca nu au nici pregatire si nici posibilitatea de a gasi o slujba, scrie banatulazi.

Dar sa ne intoarcem la tara noastra, Romania. Oficial, 5,39 milioane de romani sunt saraci. Cel mai greu o duc copiii. Unul din 5 romani care lucreaza nu poate depasi pragul saraciei. Aproape un sfert dintre romani sunt saraci, saracie pe care o simt zi de zi sute de mii de oameni, o arata si statisticile potrivit carora Romania este penultima tara din Europa, doar bulgarii sunt mai saraci decat noi. Numarul angajatilor platiti cu bani putini a crescut, iar veniturile nu le ajung nici pentru mancare, nici pentru utilitati. in Romania, mai mult de jumatate dintre copii (52,2%) traiesc in risc de saracie sau excluziune sociala, media in statele membre ale UE fiind de 28%, iar insuficienta resurselor alocate pentru educatie, sanatate si protectie sociala adanceste vulnerabilitatea copiilor din zonele defavorizate.

Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, saracia extrema afecteaza sub 10% din populatia mondiala. Astazi,1 miliard de oameni de pe planet traiesc in saracie extrema – cauza si consecinta a marginalizarii lor sociale, cu mai putin de 1.90 de dolari pe zi, si mai mult de 800 de milioane indura foamea si malnutritia. Concluzia unui raport realizat de UNICEF si Banca Mondiala, arata ca aproape 400 de milioane de copii din tarile in curs de dezvoltare traiesc intr-o saracie crunta, in familii cu venit sub 2 dolari pe zi, iar o cincime dintre ei au sub cinci ani. Jumatate dintre acestia traiesc in Africa sub-sahariana, iar o treime in Asia de Sud. Sarcina guvernelor si a societatilor este de a elimina inegalitatile sistemice socio-economice si sa faciliteze participarea sau angajarea celor foarte saraci, astfel incat sa se poata ajuta singuri, sa-si ajute familiile si comunitatile pentru a construi un viitor mai echitabil, mai sustenabil si mai bun pentru toti.