Acasă Stirile zilei Adevarul despre salariile romanilor! Angajatii din Romania, printre cel mai prost platiti...

Adevarul despre salariile romanilor! Angajatii din Romania, printre cel mai prost platiti din Europa in raport cu cat produc!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In anul 2016, ponderea salariilor primite de angajatii romani a fost de 34,2% din Produsul Intern Brut, potrivit datelor Eurostat. in total, pentru a produce cele aproape 170 de miliarde de euro, cat a fost PIB-ul Romaniei anul trecut, angajatii romani au primit circa 58 de miliarde de euro.

Cu acest raport de 34%, angajatii romani sunt pe locul trei in Europa. Mai prost decat romanii stau grecii, tara care inca resimte efectele crizei economice, si irlandezii, dar comparatia cu Irlanda este viciata de statutul acestei tari. tara are venituri foarte mari generate de faptul ca este practic un cap de pod in Europa pentru mai multe companii mari americane (in special de software) care multiplica si vand, prin Irlanda, produse pentru toata Europa, iar salariile, foarte mari de altfel, sunt raportate la un Produs Intern Brut crescut si din acest motiv, scrie Economica.net.

Varful a fost atins in 2008, an de criza. Atunci, masa salariala a reprezentat 39,3% din Produsul Intern Brut.

Cel mai mare raport al salariilor primite de angajati in raport cu Produsul Intern Brut se inregistreaza in Marea Britanie: aici, 49,6% din PIB reprezinta salarii acordate angajatilor.

Guvernul de la Bucuresti a anuntat ca viitoarea dezvoltare a tarii va pune accent pe cresterea salariilor angajatilor din Romania, care sa ramana astfel in tara si sa contribuie la crestere. Ministrul Economiei Mihai Fifor a declarat in fata investitorilor participanti la un eveniment ca Guvernul are in vedere un program ambitios care vizeaza reindustrializarea Romaniei si ridicarea salariilor pentru pastrarea fortei de munca in tara. „Majoritatea politica ce a castigat alegerile la sfarsitul anului trecut are in vedere un model de dezvoltare diferit, care va pune accent pe schimbarea distributiei de resurse dintre munca si capital, in favoarea angajatilor, a declarat Fifor. El a afirmat ca nu va mai fi ca de obicei („business as usual”).

Citeste mai mult pe economica.net