Acasă Utile Adevarul despre alimentele importate din tari exotice a iesit la iveala! Sunt...

Adevarul despre alimentele importate din tari exotice a iesit la iveala! Sunt imbibate in petrol

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Expertul in alimentatie publica si siguranta alimentelor, dr. Maximilian Dragan spune ca oricat de priceputi am fi la matematica si chimie, informatiile de pe etichete sunt, pentru multi dintre noi, ceva de domeniul SF. El atrage, insa, atentia ca acei coloranti si aditivi sunt substante periculoase.

In cazul produselor importate, ele se verifica in baza Regulamentelor UE, pentru ca de la noi pot ajunge oriunde in Europa. Aceste controale se fac, de multe ori, ca exces de zel cu damf politico-populist (supracontroale pe produse turcesti, ca raspuns la blocarea importurilor de berbecuti). in ceea ce priveste produsele importate de la mare distanta trebuie sa nu uitam ca ele sunt „imbibate in petrol”, ca urmare a consumului facut pentru transportul lor. Care este noima sa importam cartofi din Peru? Ceapa din China? Pe relatie intracomunitara, produsele sunt verificate in baza unui plan de control al reziduurilor si orice neregula se raporteaza, iar produsele se retrag de la raft (uneori exagerat – vezi cazul castravetilor cu E.Coli in Germania– o mega prostie!).

Eticheta nutritionala, intrata in vigoare de la sfarsitul anului 2015 in Romania, obliga producatorii sa comunice, prin eticheta, compozitia nutritionala a produsului. Datele sunt detaliate si in multe cazuri oamenii nu inteleg ce e cu toate cifrele acelea (asta daca au vedere de soim ca sa le poata citi). Unul din grupurile cele mai vulnerabile (seniorii) este adesea si cel mai expus, sensibil si interesat de traducerea acestor etichete, de intelegerea si armonizarea lor cu informatiile primite de la medic.(…) Pentru cealalta grupa vulnerabila (copiii) in putine cazuri scoala sau parintii pot sa stavileasca dorinta lor de a consuma produse cu continut ridicat de zaharuri. – Mie, informatiile de pe eticheta, mi se par alambicate… – Pentru un om educat, corelarea informatiilor de pe eticheta cu catitatea ingerata si cu „doza maxim admisa” este aproape imposibila. Ramane doar valoarea energetica. Ca o varabila importanta, insa, biologia nu e matematica: pentru ca 1+1 sa faca 2 trebuie luate in considerare o multime de variabile. Simpla contabilitate a caloriilor nu este suficienta.

Despre E-uri

Temerea consumatorilor referitor la E-uri este pe deplin justificata. Impactul acestora asupra sanatatii umane este putin studiat pentru multe din ele. De asemenea, modul in care actioneaza impreuna, pentru multe din aceste substante nu a fost cercetat. Un adevar este si acela ca in categoria E-urilor intra si substante utilizate in industria alimentara dintodeauna. Ca pentru orice pe lumea asta, cea mai buna abordare este echilibrul si evitarea acelor alimente care contin substante cu care nu suntem familiarizati. E-urile sunt, de cele mai multe ori, coloranti, agenti de afa- nare sau antiaglutinare. Prezenta lor in alimente, la multe din ele, este dictata tocmai de preferinta consumatorului cu privire la culoarea, consistenta, aspectul etc. unui produs. Exemplu: sedimentarea sau aglutinarea sunt impiedicate prin adaugare de guma de guar etc, scrie doctorul zilei.