Disparitia omului de Neanderthal, un var al oamenilor moderni, acum aproximativ 40.000 de ani din motive care raman neclare, poate fi legata de alimentatia saraca, potrivit unui studiu publicat in revista ‘Plos One’, citat de agentia France Presse.
Paleontologii au analizat uzura a 52 de molari fosilizati ai oamenilor de Neanderthal si ai homo sapiens din paleolitic, datand de acum 45.000 de ani si acum 10.000 de ani. Ei au dedus modul de alimentare al posesorilor acelor dinti si au stabilit relatii cu conditiile climatice ale epocii, relateaza France Presse, conform Agerpres.
Cercetatorii au stabilit ca oamenii de Neanderthal si-au adaptat in mod aparent alimentatia la fluctuatiile climatice si la schimbarile din habitatul lor pentru a consuma ceea ce era disponibil imediat. Astfel, ei au mancat mai ales carne, in special atunci cand se aflau in mediul friguros al stepelor, urmarind vanatul si completandu-si dieta atunci cand puteau cu plante, seminte si fructe in coaja.
La randul lor, oamenii moderni au mentinut aparent strategia lor alimentara, pastrand o proportie relativ importanta a alimentelor pe baza de plante, care sunt mai sanatoase.
„Pentru a realiza acest lucru, stramosii nostri au creat, probabil, instrumente pentru a continua sa extraga aceste resurse de hrana din mediul inconjurator”, considera El Sireen Zaatari de la Universitatea din Tubingen (Germania), autorul principal al lucrarii.
Potrivit cercetatorilor, strategia alimentara ar fi dat un avantaj de supravietuire oamenilor moderni din paleoliticul recent fata de oamenii de Neanderthal, intr-un mediu climatic bulversat de ultima era glaciara care s-a intins intre 110.000 si 10.000 ani inaintea erei noastre.
Neanderthalienii au reusit sa supravietuiasca timp de sute de mii de ani inainte de a disparea. Ei s-au aflat in Eurasia cu aproximativ 50.000 de ani inainte ca omul modern sa soseasca din Africa.
Dintii analizati in acest studiu ai oamenilor de Neanderthal si ai homo sapiens nu erau contemporani, ceea ce nu permite deducerea produselor alimentare pentru care concurau cele doua grupuri, noteaza autorii studiului.
Dar daca comportamentele alimentare diferite deduse de aceste studii erau deja stabilite la momentul in care neanderthalienii si oamenii moderni coabitau, atunci aceste diferente de alimentatie ar fi putut contribui la sfarsitul neanderthalienilor si supravietuirea verilor lor moderni, sustin oamenii de stiinta.