Acasă Timp liber Cultura Adevarul a iesit la iveala! De unde provine numele Romaniei!

Adevarul a iesit la iveala! De unde provine numele Romaniei!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Numele de „Romania“ vine de etnonimul „roman“ si de la numele tarii Romanesti, provincia la sud de Carpati care dateaza din Evul Mediu, din secolul al XIV-lea. Istoricii spun ca numele „Romania“ era mentionat neoficial in ziarele care apareau inainte de Revolutia de la 1848.

Potrivit istoricului banatean Ioan Hategan, numele tarii noastre este strans legat de Imperiul Roman de Rasarit (sau Imperiul Bizantin). Actuala denumire a statului a aparut pentru prima oara, in aceasta forma, in secolul al XIX-lea, dar originile sunt mult mai vechi. Pasoptistii au ales acest cuvant care sa-i uneasca pe cei care se numeau oricum „romani”. „Dat fiind ca eram o tara latina, la mijlocul secolului al XIX-lea, inainte de unirea lui Cuza, Alecsandri si alti intelectuali din acea perioada au ales termenul de Romania, care vine de la vechea Romania, teritoriu al Imperiului Bizantin. Romania de astazi este singura tara neo-latina care a mai ramas din Imperiul Roman de Rasarit”, a explicat istoricul banatean Ioan Hategan, parere confirmata si de faptul ca popoarele din jur sunt in majoritate slavice, romanii fiind singurul popor din Balcani cu o limba ce are origini clare in limba latina, scrie Adevarul.

Oficial, numele de Romania a fost recunoscut in anul 1862, in cadrul primei Adunari Generale de dupa unirea Moldovei cu tara Romaneasca. „tara noastra si-a luat numele oficial la 24 ianuarie 1862, atunci cand Moldova si tara Romaneasca au format un stat unitar, prin efortul remarcabil depus de Alexandru Ioan Cuza, care la data de 5 ianuarie 1859 a fost ales domnitor al Moldovei, iar pe 24 ianuarie al aceluiasi an si al tarii Romanesti. in cadrul primei adunari de dupa Unire a fost aprobata initiativa lui Cuza ca statul roman sa preia denumirea oficiala de Romania, si care mai tarziu a fost precizata in primul articol al Constitutiei din 1 iulie 1866”, explica Grigore Ionita, profesor doctor in istorie. „Cu toate ca denumirea oficiala a fost data in anul 1862, numele a fost vehiculat in perioada de dinaintea crearii statului roman modern. Locuitorii celor doua principate au cerut in cadrul Adunarilor Ad-Hoc din 7 octombrie 1857 si 8 octombrie 1857 unirea Principatelor intr-un singur stat cu numele de Romania. insa, marile puteri europene intrunite la Conventia de la Paris, in anul 1858 au respins aceasta dorinta a romanilor. in declaratie a s-a stipulat faptul ca cele doua principate se vor numi Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei”, conchide profesorul.

Numele de Romania este legat de cel de „roman“ (folosit initial in varianta de „ruman“) si de la denumirea statului creat de Basarab I, la sud de Carpati, „tara Romaneasca“. Istoricii specializati pe Epoca Medievala credeau ca „actul de botez al Romaniei“ sunt scrierile unor carturari italieni, sasi si greci. „La inceputul secolului al XVII-lea, carturarul raguzan (n. r. din provincia Ragusa, din Sicilia) Giacomo Luccari foloseste deja cuvantul Romania, denumind astfel tara Romaneasca. in secolul al XVIII-lea, acelasi termen este folosit de carturarul sas Martin Felmer. La 1816, carturarul grec Dimitrie Philippide scrie o Istorie a Romaniei si o Geografie a Romaniei, in greaca. Multa vreme s-a considerat ca aceste carti au constituit actul de botez al Romaniei, dar astazi medievistii descopera mereu mentiuni mai vechi ale unor termeni asemanatori precum Romaniolia“, afirma profesorul Sorin Mitu, seful catedrei de Istorie Moderna la Facultatea de Istorie si Filosofie din cadrul Universitatii Babes-Bolyai Cluj-Napoca. in ziare, dinainte de 1848. Statul de la sud de Carpati, creat de Basarab I si numit tara Romaneasca aparea, cu calitate neoficiala, in ziarele dinainte de Revolutia de la 1848 cu denumirea de „Romania“. Termenul era folosit, tot generic, si in timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, desi numele oficial al statului era Principatele Unite ale Moldovei si tarii Romanesti.