Retragerea titlului principelui Nicolae nu este o pedeapsa, ci a fost o decizie a regelui pentru viitor, dupa ce acesta a observat comportamentul nepotului sau in public si in privat, decizia fiind luata in asentiment, a explicat consilierul personal al familiei regale Ion Luca Vlad.

Ion Luca Vlad a spus ca, odata cu retragerea titlului de „Principe al Romaniei”, nepotul regelui a capatat apelativul de „domnul Medforth-Mills”.

„Sigur ca va fi mai greu sa ne obisnuim, acum sunt primul care o spun ca prezenta sa in Romania a fost una majoritar benefica si el este de parere ca a invatat foarte multe din Romania, ca a avut o experienta extraordinara si care este unica in viata cred ca a milioane de oameni, deci nu exista nimic si niciun motiv pentru care pleaca din Romania din cauza Romaniei, din contra e ceva ce pe undeva ramane numai cu amintiri frumoase”, a spus consilierul.

Despre retragerea titlului, Vlad a precizat ca „este o decizie a regelui, dar care este asumata de principele Nicolae”.

„Majestatea Sa a observat si ceea ce s-a vazut public si ceea ce principele Nicolae a facut cat a fost principe in privat alaturi de familie si a considerat ca asta este decizia cea mai buna”, a declarat consilierul Casei Regale a Romaniei.

La intrebarile jurnalistilor, el a mai raspuns ca nu crede ca nepotului regelui „i se reproseaza nimic pentru trecut, ci este pur si simplu pregatire pentru viitor pentru ca amebele parti, dinastia, natiunea cu simbolurile ei sa mearga inainte, iar el ca persoana privata sa mearga si el inainte fara sa fie supus la restrictii, inclusiv de natura modestiei”, noteaza Gandul.

„Adica atunci cand esti in public trebuie sa ai o anumita atitudine, trebuie sa te supui unor privatiuni, daca tu le faci, dar in spiritul tau nu esti fericit cu ele, aceste lucruri nu pot rezista prea mult si in mod preventiv trebuie sa faci un pas. (…) Ceea ce vreau neaparat sa transmit este ca nu trebuie sa incepem sa cautam prin cosurile de gunoi pentru ca nu vom gasi nimic. Nu este, cum am mai fost intrebat, nu vom avea o stire de scandal poimaine, nu este cazul. Aici exista o stricta decizie pentru viitor si repet o decizie in asentiment, nu este o pedeapsa. Sa fim foarte clari, e o schimbare a paradigmei. Daca pana acum se astepta sa se intample ceva si dupa aceea se retragea titlul, acum nu s-a intamplat ceva si speram sa nu se intample nici in viitor, ci am ajuns la o asemenea formula pentru a garanta ca viitorul va fi unul frumos pentru ambele parti”, a completat Vlad.

Legat de viitorul lui Nicolae Medforth-Mills, consilierul a spus ca este posibil ca acesta sa aleaga multe cai.

„Poate sa intre in business privat, poate sa continue aceste activitati caritabile, poate sa continue activitati cu tineret, ecologiste, aceasta renuntare ii redeschide practic toate caile care erau inchise in momentul in care isi asumase rolul pe care il avea in Romania. Renuntand la acest rol toate celelalte optiuni raman valabile. Este un tanar care are o experienta unica si foarte multe firme, ONG-uri isi doresc sa faca lucruri extraordinare cu el, de exemplu in Kenia de unde s-a intors de curand”, a mai spus consilierul Casei Regale, precizand ca Nicolae ar putea lucra din nou pentru Marina keniana.

Regele Mihai a decis sa retraga titlul de „Principe al Romaniei” nepotului sau Nicolae si sa il excluda din succesiunea la Coroana Romaniei.

„in ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului sau Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de «Principe al Romaniei» si calificativul de «Alteta Regala». De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana Romaniei. Aceste hotarari au intrat in vigoare in aceeasi zi”, se precizeaza intr-un comunicat al Biroului de Presa al Regelui Mihai.

In comunicat se specifica faptul ca „Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gandul la Romania timpurilor care vor veni dupa incheierea domniei si vietii fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei”.

„Majestatea Sa a afirmat ca Familia Regala si societatea romaneasca din acele vremuri vor avea nevoie de o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti”, se sustine in comunicat.

„Pastrand aceeasi afectiune nepotului sau”, Regele Mihai „nadajduieste ca Nicolae va gasi, in anii viitori, un fel potrivit de a-si servi idealurile si de a folosi calitatile cu care Dumnezeu l-a inzestrat”, se mai spune in comunicat.

Mama fostului principe, „Alteta Sa Regala Principesa Elena a primit instiintarea acestei decizii, printr-o scrisoare personala trimisa de Majestatea Sa Regele”.

Nicholas Medforth-Mills („principele Nicolae al Romaniei”) este fiul principesei Elena a Romaniei si a primit titlul princiar la 1 aprilie 2010, find al treilea in ordinea de succesiune dinastica.

Fostul principe a participat, in luna mai , la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Regalitatii.

in luna martie, fostul principe a participat la un tur ciclist caritabil, in beneficiul proiectelor initiate de Asociatia Curtea Veche pentru promovarea lecturii la nivel national.

De asemnea, in luna decembrie a anului trecut, Nicoale a fost primit la palatul Buckingham de catre regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii, in cadrul unei vizite oficiale intreprinse de principesa Margareta la Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.